Politerno > Україна і світ > Холодницький розповів про зниклі у НАБУ 87 аркушів переписки в “оборонній справі”

Холодницький розповів про зниклі у НАБУ 87 аркушів переписки в “оборонній справі”

  • 13 Березня, 2019
  • 3914 Переглядів
  • Comments Off

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що зі справи 2016 року, де вперше була згадка про фірму “Оптимумспецдеталь”, зникла частина матеріалів.

Про це він заявив під час засідання комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

“Я досі не отримав відповідь від директора НАБУ, де ці матеріали. Але я отримав відповідь від головного військового прокурора Матіоса, який підтвердив, що ці матеріали направлялися (у НАБУ – ред.). І дійсно там було 87 аркушів переписки, де згадувалися і ОВ (Олег Гладковський – ред.), і такий собі Ігор (Гладковський – ред.)”, – сказав він.

“Але якщо брати норми КПК, то є два шляхи для реалізації цих матеріалів. Або зареєструвати нове провадження, або приєднати до вже розслідуваного. Ні одне, ні друге не було зроблено. Досі ми не знаємо офіційно від НАБУ, де ці матеріали перебувають зараз і яка їхня подальша доля”, – додав Холодницький.

Він розповів, що йдеться про провадження по Харківському бронетанковому заводу, де вперше ми почули про фірму “Оптимумспецдеталь”.

“2 березня 2016 року детективи НАБУ внесли до ЄРДР відомості про злочин. Суть можливого злочину полягала у фіктивному постачанні на завод низкою підприємств, серед них і “Оптимумспецдеталь”, запчастин і комплектуючих. Усього на суму 56 мільйонів гривень”, – розповів він.

Холодницький заявив, що з вересня 2016 року слідство загальмувало.

“На початку січня 2018 року за підписом мого заступника дійсно було відправлено на адресу  заступника директора НАБУ Углави лист, в якому вказано суттєве зниження інтенсивності розслідування зі сторони детективів НАБУ”, – сказав він.

За словами Холодницького, у НАБУ звітували, що справа не має перспективи і немає необхідності проводити в ній слідчі дії.

“Необхідно зазначити, що під час заслуховування стану досудового розслідування цього провадження та і взагалі інших у сфері оборонного комплексу, процесуальними керівниками не надавалась інформація про листування НАБУ з “Укроборонпромом” чи з іншими фірмами, які є суб’єктами чи фігурантами розслідувань. Ці листи, які ми побачили в журналістських розслідуваннях, незрозуміло на яких підставах надаються”, – розповів Холодницький.

Водночас керівник НАБУ Артем Ситник запевняє, що  надісланих до НАБУ матеріалах не було переписки, озвученої в розслідуванні журналістів.

“Ми не отримували переписки – ви тільки що сказали, що цієї переписки, можливо, й не було – , пана Жукова і пана Свинарчука. Це не відповідає дійсності. Давайте вже говорити правду”, – сказав директор НАБУ.

“Про те що було в перших трьох сюжетах ми дізналися з самих сюжетів. І зараз проводиться це розслідування”, – додав він.

Ситник запропонував генпрокурору Юрію Луценку прийти до якогось спільного знаменника.

“Дуже хотілося б, якщо ви як генеральний прокурор розглянете моє рішення, якщо його погодить антикорупційний прокурор, про витребування цих матеріалів, ми з задоволенням візьмемо оригінали цих записів, розглянем експертизу, яку ви провели, і на предмет нашої компетенції – наявність чи відсутність розкрадання –, проведем розслідування разом із САП”, – сказав він.

Як повідомлялось, генпрокурор Юрій Луценко заявив, що другий фігурант розслідування Bihus.info Віталій Жуков став підозрюваним у рамках кримінального провадження про ухилення від сплати податків.

Під час засідання ТСК Верховної ради генпрокурор Юрій Луценко і директор НАБУ Артеми Ситник влаштували перепалку на засіданні тимчасової слідчої комісії Верховної Ради через журналістське розслідування Bihus.info.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE