Politerno > Статті > Україна і світ > “Ми ціну помножили на 2. Помнож ще на 2,5”. Як син друга Порошенка грабував оборонку

“Ми ціну помножили на 2. Помнож ще на 2,5”. Як син друга Порошенка грабував оборонку

  • 27 Лютого, 2019
  • 3347 Переглядів
  • Comments Off

Позавчора українські журналісти опублікували розслідування щодо махінацій в українській оборонці. Вони стверджують, що державний концерн “Укроборонпром” купував контрабандні російські запчастини через фірми-прокладки, на рахунках яких осідали мільйони гривень.

Курирував схему син заступника голови РНБО Олега Гладковського – 22-річний Ігор, йдеться в програмі “Наші гроші з Денисом Бігус”.

Гладковський-старший – це давній бізнес-партнер президента України Петра Порошенка. Його ім’я не вперше спливає в контексті дивних державних закупівель. У ЗМІ його називають “смотрящим” за оборонкою від імені Порошенка.

Розслідування вже викликало скандал – як в соцмережах, так і в парламенті, де опозиція закликала до імпічменту президента.

“Завозити будуть росіяни. Як завжди”

Журналіст Леся Іванова опублікувала першу серію масштабного розслідування про таємне листуванні оточення Порошенка. Суми відкатів і схеми розкрадання мільйонів в оборонці, контрабанді з Росії і відмиванні грошей – за участю сина одного з найвпливовіших чиновників і друга Порошенка. Про це йдеться в розслідуванні “Bihus.info”.

Так, за даними журналістів, син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор був безпосереднім учасником мільйонних схем по розкраданню в “оборонці”.

За інформацією журналістів, Гладковський-молодший, якому на той момент було 22 роки, разом з партнерами організував в 2015 році поставки контрабандних російських деталей для військової техніки.

При цьому, державні оборонні підприємства переплачували за товар в 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво концерну “Укроборонпром” знало про шахрайські оборудки і давало на них згоду.

Саму схему розслідувачі вже описували півтора роки тому. По ній близько ста мільйонів гривень державні оборонні заводи “злили” фіктивним компаніям за поставки запчастин незрозумілого походження і якості.

Вони стверджують, що восени 2018 отримали анонімний лист з архівом листування фігурантів афери. Перевірка журналістів показала, що наведені в листування факти відповідають встановленим раніше. Тому відправлений архів, швидше за все, є автентичним.

Бізнесом на державних закупівлях, крім уже згаданого Ігоря Гладковського, займався також його друг Віталій Жуков, який “оформляє документи, заносячи відкати”. Він працював в “Укроборонпромі”, звідки звільнився у 2014 році, перейшовши в приватний сектор.

Третій організатор схеми – Андрій Рогоза. Його автори розслідування називають “фахівцем з контрабанди”, стверджуючи, що чоловік “ще до народження тріо з Жуковим і Гладковським, заробляв на сумнівних оборонних контрактах”.

Зліва направо: Рогоза, Жуков і Гладковський-молодший

Як свідчать оприлюднені листування, Гладковський-молодший займався вирішенням “питань високого рівня”, погоджуючи договори, зокрема, через свого батька. Гладковський-старший, крім посади в РНБО, також має бізнес-відносини з президентом Петром Порошенком.

Жуков і Рогоза займалися так званою “поточною чорною роботою” – безпосередньою організацією поставок, домовленостей з постачальниками і переказом грошей. Часто навіть “тупо” на картки Привату.

У спілкуванні з керівниками держпідприємств і постачальниками підприємці прямо говорять про контрабанду з Росії і обговорюють перерахування грошей. Між собою чоловіки домовлялися, наприклад, про те, які питання Гладковському-молодшому потрібно вирішити через свого батька або через керівників заводів.

Говориться в листуванні і про суми доходів.

Журналісти встановили мінімум 250 мільйонів гривень, зароблених через 3 основні фірми-прокладки. Такою фірмою виступала навіть “Кузня на Рибальському”, яка до осені 2018 року належала Порошенкові.

У той же час, в листуванні Рогоза згадує 500 мільйонів, тому розслідувачі припускають, що справжній заробіток від схеми був значно більшим. Документи з заводів свідчать, що деякі деталі, поставлені фірмами Гладковського-Жукова-Рогози, були поганої якості і не відповідали вимогам.

Крім того, в 2016 році бізнесмени, ймовірно, перепродавали запчастини, які вже належали українській армії і повинні були бути утилізовані.

Гроші відмивали і переводили в готівку через конвертаційні центри. В листуванні вони обговорювали відсотки, які отримували такі центри, і суми, які передавали буквально в пакетах.

Державні заводи, які закуповували контрабандні запчастини, імітували проведення чесного конкурсу, розглядаючи в якості учасників тільки компанії-прокладки Гладковського-Жукова-Рогози.

Різниця між ціною закупівлі товару фірмами-прокладками і ціною продажу на завод – в два, три і чотири рази вища.

Ось ще кілька яскравих цитат з листування:

“Стадо, якому треба давати п…ди” – про директорів держзаводів.

“Давай скину на карту? – Ні, прийшли новою почтою!” – про передачу відкатів.

“Візьми таблицю, де ми ціну помножили на 2. Помнож ще на 2,5” – про формування цін.

Журналісти анонсували ще дві частини розслідування, котре стосується розкрадань в оборонній сфері.

Реакція влади

На претензії журналістів відповіла представник президента в парламенті Ірина Луценко. Вона пригрозила судом за їх розслідування.

“Наскільки мені відомо, “Укроборонпром” і Олег Гладковський судитимуться проти журналістів. Щоб вони або вибачилися, або привели неспростовні докази”, – сказала Луценко.

“А то складається дивна ситуація. Як тільки ми почали говорити про розкрадання в армії попередніх років, відразу з’являється якась історія з 2015 року та скидається перед виборами”, – додала представниця президента.

За її словами, факти з розслідування “Наших грошей” були основою для кримінальної справи, яку розслідували НАБУ і САП ще в 2015 році.

“Але ніяких результатів, ніяких фактів або підозрюваних названо не було”, – заявила Луценко.

Президент Петро Порошенко після публікації розслідування доручив правоохоронцям перевірити інформацію, викладену в програмі “Наші гроші”.

“Президент України підтримав відсторонення Олега Гладковського від виконання обов’язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування. Петро Порошенко вимагає від правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі “Наші гроші” для спростування або підтвердження оприлюдненого”, – заявив прес-секретар глави держави Святослав Цеголко.

Сам Олег Гладковський також звернувся до правоохоронців, попросивши перевірки даних журналістів, а також оголосив про тимчасове припинення виконання обов’язків першого заступника секретаря РНБО. Однак будь-які звинувачення на свою адресу він заперечує.

“Щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, особисто звертаюся і до Головної військової прокуратури, і в НАБУ із заявою якомога швидше перевірити все, що викладено в “розслідуванні”, і дати відповіді і мені, і всьому суспільству”, – йдеться в заяві Гладковського.

У свою чергу, “Укроборонпром” заявив, що не може давати оцінку публікації – її повинні дати правоохоронні органи. При цьому в концерні назвали дії журналістів маніпулятивними.

“Журналісти не вказали джерел її [інформації] отримання і здійснили маніпулятивний виклад окремих розрізнених даних… Журналісти програми “Наші гроші”, які маніпулятивно використовували закриту інформацію з кримінальних розслідувань, повинні звертатися за її перевіркою до першоджерел”, – йдеться в заяві.

Крім того, представники концерну вважають, що “факти довільного використання інформації, що має відношення до питань національної безпеки, повинні отримати належну юридичну оцінку компетентних органів”.

У НАБУ вже повідомили, що детективи розслідують діяльність підприємств, про які йде мова в матеріалі журналістів .

“Детективи НАБУ проаналізують інформацію про факти корупції в оборонній сфері, викладену в журналістському розслідуванні Лесі Іванової, і нададуть їй належну оцінку. Відзначимо, що підприємства, про які йде мова в матеріалі, вже є об’єктами розслідувань НАБУ. В цілому детективи розслідують корупцію на близько 15 підприємствах оборонно-промислового комплексу в рамках декількох десятків кримінальних проваджень”, – сказано в повідомленні.

Корупція в українській оборонці

Тема закупівель для армії в Україні давно є хворою. Про те, що поставки йдуть за завищеними цінами і через незрозумілі фірми – теж не новина. Однак жодної гучної антикорупційної справи влада не довели до кінця.

Що загалом логічно: військово-промисловим комплексом в Україні керують на паритетній основі дві гілки влади: президентська і “Народний фронт”. Тому більшість розслідувань, які ведуть журналісти або правоохоронці, впираються в представників саме цих політичних сил.

Причому, за даними ЗМІ, від президентської сторони питання курирує Гладковський. А з боку “Народного фронту” – Турчинов і Пашинський.

Велика частина скандалів з фірмами-прокладками трапилася в ході 2015-2016 років. Відомо про них стало через деякий час. Тільки відомі епізоди показали пропажу близько ста мільйонів через фіктивні компанії, у яких “Укроборонпром” закуповує запчастини.

І не в перший раз в зв’язку з цим спливає ім’я друга Порошенка – заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, який керував близькою до прездента корпорацією “Богдан”.

Крім тверджень журналістів, що сумнівні угоди “разрулює” його син Ігор, є й інші маркери, що вказують на роль Гладковського (або його людей) в сумнівних угодах.

Так, в квітні 2017 року шосткинський завод “Імпульс”, що входить в “Укроборонпром”, для чогось продав кіпрському офшору 109 пакетів детонаторів по 95 тисяч євро. Потім їх звідти вже набагато дорожче – за 684 тисячі євро – викупила сербська компанія Sloboda. Плата пройшла через латвійський банк ABLV, який в лютому американський Мінфін звинуватив у відмиванні грошей.

В чиїх кишенях осіла на Кіпрі різниця майже в 600 тисяч євро, виданню не відомо. Однак завіряє всі подібні контракти заступник голови “Укроборонпрому” Світлана Хромець, яка раніше працювала в компанії Олега Гладковського “Богдан”,  стверджує журнал “Новое время” .

До цієї корпорації у журналістів теж є питання. Виявляється, Міноборони без жодного тендеру закупило у неї сотню медичних автомобілів за 32 тисячі доларів кожен.

Без тендеру – тому що закупівля проходила по секретній статті оборонного бюджету. Закон це дозволяє. Тільки ось що за секретність з явно допоміжним транспортом (нехай і для армійських потреб)?

Але найцікавіше в тому, що з половини поставлених медичних авто, зламалася рівно половина. Проте, Міноборони має намір продовжувати закупівлі.

У “Богдана” закуповуються також вантажівки для армії, які на 10% дорожчі, ніж у вітчизняного конкурента – Кременчуцького КрАЗу, який дає п’ятирічну гарантію. У той час як “Богдан” – тільки дворічну.

Після нового розслідування Дениса Бігуса питань до Гладковського стало ще більше. У програмі його навіть назвали “смотрящим” за оборонкою від імені Петра Порошенка. Вони, як відомо – давні бізнес-партнери. Порошенко колись мав частку в “Богдані” Гладковського. А тепер в схемі з’явився і син Гладковського.

Правда, в мережі почали обговорювати не стільки заступника голови РНБО і його дітей – скільки самого Порошенка, без якого описані схеми давно б “посипалися”.

Реакція на розслідування

Журналіст В’ячеслав Чечіло зауважив, що після виходу розслідування влада знову почала лякати Україну війною.

“Дві новини поспіль:
“Порошенко знову заявив про загрозу повномасштабної війни з Росією”
“Оточення Порошенка замішано в розкраданнях в оборонці”
П’ять років у двох реченнях”.

Слова президента про війну прозвучали на його нараді з керівниками оборонного сектора, яке він зібрав учора вранці. Відразу після виходу розслідування по розкраданнях в оборонці.

Цікаво, що на засіданні парламенту, яке йшло паралельно, на адресу Порошенка прозвучали досить різкі заяви. Олег Ляшко у властивій йому експресивній манері запропонував “розстріляти” гаранта, якщо інформація підтвердиться. А Юлія Тимошенко заявила, що починає процедуру імпічменту Порошенко.

“Як тільки викривають їх багатомільйонні угоди в армії і торгівлю з країною-агресором, вони починають волати про “відкриту повномасштабну агресію”, – пише нардеп Сергій Власенко.

“Президент робить вигляд, що нічого не сталося. Але сталося. Після вчорашнього оприлюднення матеріалів Denys Bihus, Порошенко не має морального права з покерфейсом пускатися в міркування про розвиток армії. Це неприпустимо. Ми не повинні дозволити спустити це питання на гальмах. Потрібні кримінальні справи і чесне прозоре розслідування”, – пише журналістка Тетяна Висоцька.

Адвокат Юлія Сегеда вважає, що Порошенко повинен прокоментувати розслідування Бігуса. При цьому вона вважає, що його випустили спеціально під вибори.

“Схеми 2016 року стали відомі тільки зараз? Не смішіть. Закінчили розслідування чудесним чином під вибори. Збіг? Не думаю.

У мене до Петра Олексійовича тільки одне питання… Вони вам життя врятували? На знак подяки за що можна це покривати…

Я хочу бачити відповідь на це розслідування. Саме бачити, а не чути”.

“Реакції на розслідування BIHUS.info і Лесі Іванової про корупцію в оборонці поки немає. Можу припустити, що замість того, щоб відкривати кримінальні провадження і прямо з ранку “відрубувати руки” пронирливим хлопчикам, друзям сина Гладковського, усуваючи їх від схем, найголовніший головний біль для героїв цієї драми зараз і їх групи підтримки – це знайти відповідь на питання, хто ж джерело журналістів?

Я сподіваюся, що правоохоронні органи не підуть за звичним останнім часом для себе шляхом і не побіжать за допомогою до Печерського суду, отримуючи там доступ до матеріалів журналістів, їх телефонів і e-mail, прикриваючись при цьому нацбезпекою, а насправді захищаючи корупціонерів. Адже ще попереду 2 серії розслідування, всім дуже цікаво, що в них”, – пише журналістка Христина Бердинських, у якої Генпрокуратура офіційно прослуховує телефон.

“В принципі, цим акордом можна підводити риску під підсумками правління нової влади за 5 років: шпана одного з феодалів наближеного до “Першого” тупо пиляла оборонний бюджет воюючої країни, множачи на два, на два з половиною і т.д. ціну російського металобрухту під виглядом запчастин для бронетехніки і обготівковуючи бабло через конвертаційні центри. Завод папи “Лен. кузня” виступав” фірмою-прокладкою”.

Таким чином підтверджуються самі вульгарні карикатури найостанніших “заводофілов”. На жаль, друзі, на жаль…”, – пише блогер Сергій Наумович.

Те, що друзі президента “заробляють” на оборонному секторі, не секрет вже давно. В УП цю тему ми досліджували останні роки три. Може пам’ятаєте, як до нас в гості навіть приходила СБУ і вимагала видалити матеріал про державне оборонне замовлення за “розкриття державної таємниці”.

Але! Сьогодні після прочитання всіх ганебних новин про Нацвідбір, я чогось вирішила подивитися останнє розслідування команди Бігус. Воно про те, як перший заступник РНБО і бізнес- партнер Порошенка Гладковський делегував свого сина (22-річного) займатися схемами на державних оборонних підприємствах. Я другу годину не можу прийти до тями від усього побаченого і почутого, від рівня діалогів, комунікації, від цинізму і вседозволеності.

Загалом, якщо хочете дізнатися більше про справжніх ворогів держави (у нас же дискусія останні два дні навколо цього питання відбувається), то обов’язково подивіться. Давайте краще обговоримо гастролі Гладковського і контрабандні російські деталі”, – пропонує головний редактор “Української правди” Сегвіль Мусаєва.

“Подивився розслідування команди Бігус.
По-перше, вони молодці.
По-друге, хочеться хвилину помовчати.
По-третє, хочеться дико покричати.
Ну а що далі хочеться зробити, я вам не скажу, так як це незаконно.
Дуже раджу подивитися, якщо ще ні. Воно того варте”, – пише журналіст Іван Яковина.

У той же час захисники президента – “порохоботи” – вже обрали свою лінію захисту. Вони роблять акцент на тому, що в цих звинуваченнях немає нічого нового з 2015 року. І, мовляв, тоді вже їх перевірила НАБУ і САП за дорученням Порошенка. І складу злочину не виявили.

Приблизно так описувала ситуацію представник президента в Раді Ірина Луценко. І ті месиджі відтворив відомий прихильник Порошенка, політолог Тарас Чорновіл.

“Тоді Порошенко чи хтось із згаданих представників Оборонпрому виставив вимогу, щоб звинувачення були перевірені. Цим на їхню вимогу зайнялися НАБУ і САП. Наскільки пам’ятаю, у них виникла проблема з співпрацею з “розслідувачіами”, які уникали контакту з детективами НАБУ… .

Після вивчення опублікованих матеріалів і НАБУ, і САП визнали, що ніяких фактів незаконних дій не підтверджено”, – написав Чорновіл в Facebook.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE