Politerno > Україна і світ > $ 8,23 млн навару на БПМ. ЗМІ розповіли про нові схеми корупції на закупівлі військової техніки

$ 8,23 млн навару на БПМ. ЗМІ розповіли про нові схеми корупції на закупівлі військової техніки

  • 18 Червня, 2018
  • 2385 Переглядів
  • 0

Під грифом секретності в українській “оборонці” ховається величезна кількість як мінімум сумнівних угод. Так, тільки з однієї партії капсул-детонаторів українські корупціонери мають 589 тис. євро навару, а з кожного БМП – від 23 до 77 тис. доларів.

Такі цифри зі статті “Мільйони на війні” в журналі “Новое время” привів головний редактор видання Віталій Сич у Facebook.

Він нагадав, що раніше журнал вже отримав два позови від глави комітету Ради з питань нацбезпеки і оборони Сергія Пашинського (Народний фронт) і компанії Укроборонпром через опубліковані розслідування фактів корупції в українській “оборонці”.

При цьому журнал підготував нове розслідування про корупцію під заголовком “Мільйони на війні”.

Зокрема, видання публікує два інвойси, які показують, що підприємство Укроборонпрому продає капсули-детонатори сербському покупцеві через кіпрський офшор.

Читайте по темі: За що люди Пашинського погрожували “порвати” редакцію київського журналу

“При цьому кіпрський офшор перепродує детотанори за ціною – увага – в 7 (!) разів вище, ніж отримує від української держкомпанії. Тобто держава Україна недоотримує великі гроші, а той, хто стоїть за офшором, заробляє великі гроші на рівному місці. Два інвойси – вхідний і вихідний. Продукція заходить на кіпрську компанію PH Strategic Business Limited від шосткинського підприємства Імпульс, що входить в структуру Укроборонпрому, за ціною 95 тис євро, а виходить з кіпрського офшору сербської компанії Sloboda вже за ціною 684 тис євро. Непоганий бізнес, чи не так? І там само інші документи по тому розслідування”, – заявив Сич.

Крім того, журналісти з’ясували, що приватна українська компанія закуповує точно ті ж БМП у точно тієї ж польської компанії Wtorplast за ціною вдвічі нижчою, ніж Укроборонпром.

“Компанія Техімпекс купує БМП у Wtorplast за ціною $ 88,5 тис за штуку ($ 49,4 тис за корпус і $ 27.1 за вежу), в той час як державний Укроборонпром закуповує ту ж продукцію у тієї ж компанії за ціною $ 165 тис за БМП ($ 99 тис за корпус і $ 66 тис за вежу). Далі приватна українська компанія продає БМП в арабські країни. Як мінімум напрошується питання, чому держкомпанія купує ту ж продукцію у того ж постачальника вдвічі дорожче, ніж приватна компанія? Якби Укроборонпром закуповував цю техніку за такою ж ціною, як і приватна українська компанія, це обішлося б державі на $ 8.23 ​​млн дешевше. Всі документи також є в статті”, – додав головний редактор журналу.

Також, за його словами, нові партії БМП заходять в Україну через кіпрський офшор з націнкою: кіпрська компанія PetraLink закуповує БМП у чеської компанії 30 БМП за ціною $ 154 тис за штуку і перепродує Україні за ціною $ 176 тис за штуку. Навар – в $ 22.7 тис на одиниці. 

Читайте також: Пашинський перепродував українській армії вживані БМП за завищеною ціною – ЗМІ

або Пашинський і Вінник – конкуренти Порошенка у схемах “розпилу” оборонки

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE