Politerno > Україна і світ > Затриманих в Криму татар вивезли до 5 СІЗО Ростова – ЄС відреагував

Затриманих в Криму татар вивезли до 5 СІЗО Ростова – ЄС відреагував

  • 30 Березня, 2019
  • 1400 Переглядів
  • Comments Off

Затриманих в окупованому Криму під час обшуків ФСБ кримських татар вивезли до Ростовської області, де розмістять у п’ятьох СІЗО.

Про це 30 березня повідомила уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова. 

“Інформація щодо місця перебування кримських татар на території Ростовської області підтвердилася. Їх розподілять у 5 СІЗО області. Три слідчих ізолятора розташовані у Ростові, два – у передмісті”, – заявила омбудсмен. 

Денісова уточнила, що серед утримуваних в Ростовській області – Тофік Абдулгазієв, Іззет Абдуллаєв, Владлен Абдулкадиров, Меджит Абдурахманов, Білял Аділов, Енвер Аметов, Осман Арифмеметов, Фарход Базаров, Акім Бекіров, Ремзі Бекіров, Сервет Газієв, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Алім Карімов, Сейран Муртаза, Яшар Муєдінов, Ерфан Османов, Сейтвелі Сейтабдієв, Рустем Сейтхалілов, Руслан Сулейманов, Шабан Умеров, Рустем Шейхалієв, Асан Яніков.

“Не просто так для проведення обшуків у мікрорайоні Кам’янка м.Сімферополь було задіяно ростовських ФСБшників. Все завчасно сплановано, в тому числі переміщення”, – додала вона. 

Напередодні Денісова заявила, що надіслала листи до російського омбудсмена Тетяни Москалькової, посольства України у Москві та генконсульства України у Ростові-на-Дону щодо встановлення місця перебування 23 громадян України.

У свою чергу, Євросоюз закликав Росію припинити протиправні дії проти кримських татар на окупованому півострові.

Про це йдеться у заяві речниці ЄС Майї Косьянчич, яка є у розпорядженні “Європейської правди“.

“Суд на Кримському півострові, незаконно анексованому від України Росією, постановив, що всі 23 кримські татари, затримані 27 березня і 28 березня, пробудуть у слідчому ізоляторі до 15 травня.

Їх звинувачують у приналежності до організації “Хізб ут-Тахрір”, яка заборонена в Росії, але не в Україні. ЄС не визнає дотримання російського законодавства в Криму і Севастополі і очікує, що всі незаконно затримані українці будуть звільнені без затримки”, – заявила Косьянчич.

Нещодавні затримання, а також попередні обшуки їхньої приватної власності, є останньою атакою на кримських татар, правозахисників і людей, які мирно виступали проти незаконної анексії Росією Криму, підкреслюють в ЄС.

“Такі дії підтверджують доповідь Верховного комісара ООН з прав людини, в якому сказано, що “кримські татари продовжують непропорційно страждати від поліцейських рейдів і переслідуватись під приводом тероризму і злочинів, пов’язаних з екстремізмом, у процесах, які не відповідають стандартам прав людини”.

Європейський Союз очікує від Російської Федерації припинення цих практик і вжиття всіх необхідних заходів для забезпечення того, щоб правами людини та основними свободами могли користуватися всі в Криму без будь-якої дискримінації”, – додала Косьянчич.

Як повідомлялось, 14 лютого окупанти в Криму затримали трьох кримських татар у справі “Хізб ут-Тахрір”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE