Politerno > Україна і світ > “Я поліції скажу, що нічого не платили”: Як інструктували учасників “сітки” Порошенка на Волині (Відео)

“Я поліції скажу, що нічого не платили”: Як інструктували учасників “сітки” Порошенка на Волині (Відео)

  • 12 Квітня, 2019
  • 2284 Переглядів
  • Comments Off

Волиняни, які беруть участь в сітці з підкупу виборців на користь Петра Порошенка зізнаються в тому, як «заводять» людей на дільниці, контролюють голосування, а кому потрібно – наливають.

А у випадку, якщо приїжджає поліція, заявляють, буцімто жодних виплат не було. Одкровення працівників сітки вдалось зафіксувати завдяки зйомці на приховану камеру депутатом, який представився юристом штабу.

Як працює сітка

Перше опитування громадян, яке відбулось за декілька місяців до першого туру виборів, дозволило штабу БПП «Солідарність» виявити лояльних громадян, яких залучають до роботи, яка відбувається за принципом піраміди. За грошову винагороду вони мають привести сусідів, аби ті підтримали потрібного кандидата. Явку контролюють по списку, що підтверджують самі учасники сітки.

І якщо у містах робота сітки може бути ледь помітною, то в селі, де всі одне одного знають, виявити «ляльководів», які купують голоси виборців, набагато легше.

Сітку успішно «обкатали» в першому турі виборів і прийшов час виплати грошових винагород як «волонтерам», так і безпосереднім учасникам сітки з підкупу виборців.

Проте одну з таких незаконних виплат вчора зафіксували правоохоронці в селі Олика Ківерцівського району. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 160 (Пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди…) Кримінального кодексу України.

Скориставшись переполохом учасників сітки на місцях депутат Волиньради Олександр Омельчук вже наступного дня поїхав іншими селами, представляючись «юристом штабу» та розповідаючи, що до них їде поліція. Люди швидко йшли на контакт думаючи, що Омельчук працює в БПП. Таким чином на приховану камеру вдалось зняти зізнання як мінімум двох учасниць сітки.

Читайте також: У Порошенка створили цілу мережу для підкупу виборців на Волині (Фото)

«Кому треба налити знаєте…»

Село Липне Ківерцівського району. Тут за роботу сітки відповідає директор будинку культури Валентина Громик. Жінка відразу заявляє, що поліції скаже, що ніяких грошей немає і їй нічого не платили.

– За перший тур питання закрили по оплаті, правильно?

– Так.

– Ви знаєте, що ви маєте робити? Списочок людей, обдзвонити, щоб всі прийшли… 

– Так, як і того разу… 

– Під особливий контроль. Кому треба налити – знаєте… 

– Таке вже пройшла. В мене в «двадцятці» є люди, які точки мають, трошки гонять… Наливати там, не біля дільниць

– Якщо приїдуть правоохоронці, що маєте казати?

– Нічого не знаю, ніяких проплат не було…


Село Знамирівка Ківерцівського району, тут сітку очолює Оксана Войтович. Омельчук і тут представляється юристом, каже, що в Олиці правоохоронці взяли списки «і там є всі – і ви, і я». На запитання про те, що жінка скаже поліції, яка до неї приїде, та відповідає – «мені ніхто нічого не давав». Хоча тут же підтверджує, що розрахувались з нею повністю: «Перший раз заплатили 4 два рази, а цей раз було 5…».

Коли заходить мова про «виконання плану» по кількості людей, яких треба було привести на дільницю для голосування, жінка не може назвати точної кількості, проте запевняє, що план виконала.

На запитання про те, що треба робити, якщо люди не йдуть голосувати, відповідає – брати список виборців, дзвонити, казати щоб йшли голосувати.

 
Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE