Politerno > Україна і світ > У ПАРЄ не згадали у рекомендаціях для Росії про Крим та контроль на Донбасі

У ПАРЄ не згадали у рекомендаціях для Росії про Крим та контроль на Донбасі

  • 26 Червня, 2019
  • 1178 Переглядів
  • Comments Off

У доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень делегації РФ серед вимог та закликів не виявилося пунктів, що стосується окупованого Криму, нападу РФ на Донбас та фактичного контролю на цій території, за винятком згадки про збитий авіалайнер MH17.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент “Європейської правди“, що має у розпорядженні проект рішення комітету.

Як повідомлялося, попри пропозицію доповідача, британця Роджера Гейла, з проекту рішення виключили згадки про будь-які обмеження прав делегації РФ.

Натомість, у документі лишився блок із закликами до РФ від імені асамблеї, що складається з 5 пунктів:

  • відпустити 24 українських моряків, захоплених поблизу Керченської протоки;
  • невідкладно заплатити внески до бюджету Ради Європи;
  • безумовно співпрацювати із слідством щодо збиття авіалайнера MH17;
  • докласти зусиль щоби зупинити переслідування ЛГБТ у Росії, особливо в Чечні, та покарати тих, хто порушував права цих людей це раніше;
  • співпрацювати зі світовою спільнотою у розслідуванні вбивства Бориса Немцова.

Жодних окремих закликів про анексію Криму, системне порушення прав кримських татар, про серйозні порушення прав людей у підконтрольних РФ районах українського Донбасі, про українських бранців на Донбасі та у місцях позбавлення волі в РФ у проекті рішення немає (хоча  пояснювальному меморандумі Доджера Гейла перераховані ці та інші проблеми у діях РФ).

Також у проекті не згадується про наслідки окупації Грузії, хоча про це окремо йшлося у запити на оскарження повноважень.  

У проекті, затвердженому Моніторинговим комітетом, є згадки про те, що раніше ПАРЄ ухвалювала низку резолюцій, які засуджували дій РФ – однак немає жодних вказівок на те, що Асамблея і зараз закликає або вимагає від Росії припинення таких її дій, що суперечать принципам Ради Європи.

Минулої ночі рішенням ПАРЄ депутати скасували існуючий механізм санкцій, однак залишилася можливість повністю відмовити у повноваженнях делегації, або накласти дрібні санкції. Україна та Грузія оскаржили повноваження російської делегації у ПАРЄ.

У жовтні минулого року Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд у виступі на дебатах про майбутнє Ради Європи заявив, що якщо Російська Федерація не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена.

Голова МЗС Німеччини Гайко Маас у своїй офіційній заяві щодо членства РФ у Раді Європи закликав Кремль якнайшвидше сплатити свій членський внесок в організацію та уникнув згадки про дії Росії щодо України.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE