Politerno > Україна і світ > Пінчук таємно зустрічався з Аваковим, Гройсманом та Зеленським – “Схеми” (Фото)

Пінчук таємно зустрічався з Аваковим, Гройсманом та Зеленським – “Схеми” (Фото)

  • 26 Липня, 2019
  • 2246 Переглядів
  • Comments Off

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, прем’єр-міністр Володимир Гройсман і президент Володимир Зеленський проводили таємні зустрічі з олігархом Віктором Пінчуком.

Про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми”.

Так, ​знімальна група “Схем” увечері 14 червня зафіксувала, як автомобілі Гройсмана і Авакова по черзі, у проміжку в дві години, заїхали на територію маєтку Пінчука. 

Зустріч тривала приблизно півтори години, оскільки через цей час журналісти побачили, як з території маєтку Пінчука виїхав Volkswagen Touareg охорони міністра Авакова.

“​Вже через день Гройсман взяв участь у прямому ефірі одного з телеканалів олігарха Пінчука. І ще за кілька днів прем’єр – серед запрошених на цьому ж каналі. А за тиждень після таємничого нічного візиту Гройсман опублікував відеоролик, де його вихваляє екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський, а нині – голова спостережної ради форуму YES, який в Україні щороку організовує олігарх Пінчук”, – ідеться в розслідуванні.

За два тижні після відвідин Аваковим маєтку Пінчука, 27 червня, журналісти помітили його машини на Банковій.

28 травня біля бокового заїзду до Адміністрації президента журналісти помітили автівку супроводу другого президента України Леоніда Кучми і авто охорони його зятя олігарха Віктора Пінчука.

Знімальна група прочекала протягом години – але авто звідти так і не виїхали.

За кілька днів, 31 травня, знімальна група знову фіксує авто супроводу Пінчука, що чекає у дворі біля бокових воріт Адміністрації президента. Згодом з території АП виїхало авто, яким користується сам олігарх.

Утім, ані про першу, ані про другу зустріч ні президент Зеленський, ні його адміністрація так і не повідомили – навіть постфактум.

На Банковій відреагували лише 3 червня – в той день, коли «Схеми» опублікували інформацію про таємні відвідини олігарха.

«Власне, він (Пінчук – ред.) справді приїжджав до Адміністрації президента 31 травня. І приїжджав він з другим президентом України Леонідом Кучмою, який зустрічався з Володимиром Зеленським для того, щоб обговорити посаду, яка сьогодні була йому запропонована – очолити Тристоронню контактну групу та представляти Україну», – пояснила в той же день прес-секретар президента Юлія Мендель.

Згодом таємний візит олігарха прокоментував в інтерв’ю Радіо Свобода сам президент, озвучивши ту ж тезу.

«Пан Пінчук приїжджав, і це був приїзд, пов’язаний із Леонідом Кучмою. Тому що я дуже просив Леоніда Даниловича, щоб він був головою тристоронньої групи ТГК у Мінську», – повторив Зеленський.

От тільки автівку супроводу Леоніда Кучми біля виїзду з адміністрації президента «Схеми» бачили лише 28 травня. 31 травня, за спостереженнями журналістів, з Банкової виїжджав лише Віктор Пінчук.

Леонід Кучма дійсно був офіційно призначений головним представником України на перемовинах Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання на Донбасі, яка працює у Мінську.

Проте, чому олігарх супроводжував свого тестя до Адміністрації президента? Чи є в Пінчука бізнесові інтереси, які залежать від українсько-російських відносин, які міг би захищати його тесть на перемовинах у Мінську?

У відповідь на це запитання, аналітик Concorde Capital Олександр Паращій одразу ж згадує про трубоколісну компанію Пінчука.

«Якщо говорити про постачання продукції Interpipe до Росії, то ця частка була приблизно 23-25% у 2013 році. Зараз це менше від десяти відсотків. Тобто, постачання впало в процентному відношенню до бізнесу десь в три рази, а в абсолютному значенні – десь в 4 рази».

Водночас, наголошує Паращій, якщо розглядати окремі сегменти бізнесу олігарха – все виглядає більш оптимістично.

«Якщо ми беремо, наприклад, окремий сегмент – це залізничні колеса, то там бізнес майже не постраждав. Тобто, обсяги постачання у 2018 році були приблизно такі самі, як у 2013 році».

При цьому, він відзначає важливість російського ринку для бізнесу Пінчука.

«Росія, очевидно, була дуже важливим ринком для Пінчука у кінці нульових, коли Interpipe постачав значну частину продукції російським компаніям, – зазначає він. – На ринку коліс він в принципі свою частку зберіг. Росія купує десь приблизно до 50 відсотків його колісної продукції».

У листопаді минулого року Віктор Пінчук потрапив під санкції Росії. Він опинився у списку осіб, щодо яких у цій країні передбачене заморожування грошових вкладів, цінних паперів, майна та заборона на виведення капіталу за межі Росії.

Водночас, розповідає аналітик, компанії Пінчука продовжують торгувати з цією країною.

«Наскільки ми бачимо, той же продаж залізничних коліс – він продовжується. І досить непогано себе почувають колеса Пінчука на ринках СНД і Росії, тому що там є певний дефіцит. Трубна продукція також постачається, наскільки ми можемо бачити. Тому можна сказати, що ті санкції, які були введені, вони не сильно зачепили саме бізнес Віктора Пінчука».

«Наскільки я розумію, ті санкції, які ввела РФ – в тому числі проти Пінчука – вони стосуються активів Пінчука, які можливо є на території Росії. Але не стосуються постачання продукції з України в Росію», – каже аналітик.

За даними джерел «Схем» у митниці, лише за 5 місяців 2019 року компанія Interpipe експортувала до Росії труби та колеса на загальну суму близько 1 мільярда 360 тисяч гривень.

28 червня близько 8-ї вечора журналісти помітили одне авто супроводу із кортежу Володимира Зеленського на Обухівській трасі, а за кілька кілометрів – і другу машину з його кортежу.

Як з’ясувалося, охоронці президента чекали біля режимного об’єкта, будинку відпочинку «Конча-Заспа» Державного управління справами або як їх ще називають – державні дачі.

Знімальна група зупинилася на узбіччі неподалік від центральних воріт і за півгодини помітила, як з території виїхав Mercedes.

​Його журналісти неодноразово фіксували в кортежі олігарха Віктора Пінчука.

​Ще за півгодини територію державних дач залишав і кортеж президента Зеленського.

Одразу ж за ним виїхали і автівки, що мають номерні знаки прикриття, яких немає в базі.

Саме на території будинку відпочинку «Конча-Заспа» ДУС продовжує мешкати другий президент України після складення своїх повноважень.

Тож виходить, що 28 червня Володимир Зеленський міг зустрічатися з Леонідом Кучмою – і на цій зустрічі знову міг бути олігарх Віктор Пінчук.

Читайте також: На зустріч Зеленського з “слугами народу” Баканов приніс теки з довідками на них

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE