Politerno > Україна і світ > НАБУ повідомило підозри екс-голові НКРЕКП і ще 5 особам у справі “Ротердам+”

НАБУ повідомило підозри екс-голові НКРЕКП і ще 5 особам у справі “Ротердам+”

  • 8 Серпня, 2019
  • 1336 Переглядів
  • Comments Off

Національне антикорупційне бюро повідомило про підозру 6 особам, зокрема колишньому голові та члену НКРЕКП, у так званій справі “Ротердам+”.

Про це йдеться у повідомленнях САП у Facebook та прес-служби НАБУ.

“8 серпня повідомлено про підозру 6 особам, серед яких колишні голова та член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, зловживання яких завдали понад 18 мільярдів 868 мільйонів гривень збитків”.

“Безпосередньо підозра вручена 2 особам – начальнику управління енергоринку НКРЕКП та чинному директору ДП “Оператор ринку”, який у період запровадження “Роттердам+” був членом НКРЕКП”, – повідомляє САП.

Четверо інших підозрюваних (начальник відділу НКРЕКП, керівник управління НКРЕКП, заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи – ключового оператора ринку теплогенерації України та директор департаменту однієї з компаній зазначеної групи) наразі перебувають за межами України. Їм повідомили про підозру заочно та викликали для проведення слідчих та процесуальних дій.

Дії усіх підозрюваних кваліфіковані за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки).

Розслідування встановило, що екс-голова та екс-член НКРЕКП за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану “формулу Роттердам+”.

Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії в Оптовий ринок електричної енергії, чим завдали державі збитків на 18,9 мільярда гривень.

Досудове слідство у провадженні триває. Наразі НАБУ встановлює усіх осіб, що причетні до скоєння злочину та вживає заходів для відшкодування завданої шкоди.

Національне антикорупційне бюро України 19 липня провело обшуки у центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві у рамках так званої справи“Роттердам+”.

Читайте також: “Роттердам+” збільшив прибуток “ДТЕК” Ахметова у 2,6 рази

Нагадуємо:

НАБУ з 2016 року проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами НКРЕКП, які в 2016 році прийняли постанову № 289 “Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії” (формула Роттердам+).

Слідство підозрює, що екс-голова Дмитро Вовк і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище і діючи в інтересах генеруючих енергокомпаній, навмисне, з метою створення умов отримання ТЕС надприбутків, в січні-березні 2016 року за розробку порядку формування оптової ринкової ціни (Роттердам+) забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля.

Таким чином, вони створили необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії в оптовий ринок.

Введення формули “Роттердам+” призвело до підвищення тарифів теплових електростанцій і зростання їх виручки.

70% потужностей ТЕС в Україні контролює холдинг ДТЕК Ріната Ахметова. Введення формули “Роттердам+” зумовило різке зростання вартості єврооблігацій ДТЕК.

ЗМІ повідомляли, що колишній очільник Нацкомісії з регулювання енергетики Дмитро Вовк і його наступниця Оксана Кривенко саботували видачу НАБУ даних формули “Роттердам+”.

Читайте також: Роттердам+Приват. Навіщо “Оппоблок” Ахметова йде на вибори з проектом Коломойського

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE