Politerno > Україна і світ > Голомшу поновлено на посаді першого заступника генпрокурора – він вимагатиме компенсації

Голомшу поновлено на посаді першого заступника генпрокурора – він вимагатиме компенсації

  • 14 Серпня, 2019
  • 1271 Переглядів
  • Comments Off

Окружний адмінсуд Києва визнав протиправним та скасував наказ ГПУ про звільнення Миколи Голомши з посади першого заступника генерального прокурора і ухвалив поновити його на посаді.

«Відповідачем – Генеральною прокуратурою України – не було надано доказів належності позивача до кола осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини. Суд вважає, що позивач не може бути притягнутий до відповідальності лише в силу одного факту зайняття ним посади, що не визнавалося правопорушенням на час її зайняття позивачем», – йдеться в повідомленні суду.

У суді додали, що оскільки займана Голомшею посада у ГПУ не була політичною, не доведено правомірність застосування до позивача процедур, передбачених законом «Про очищення влади».

В Окружному адмінсуді зазначили, що розгляд справи тривав з листопада 2014 року, такий час розгляду пов’язали із «загальним навантаженням на суддів з розгляду адміністративних справ».

В ефірі “112 Україна” Микола Голомша заявив, що буде вимагати компенсації заробітної плати за період, коли він вимушено не працював в ГПУ.

 “Я не очікував, що сьогодні (14 серпня) буде таке рішення, тому мені потрібен хоча б тиждень на осмислення цього всього. Поки що я консультуюсь, раджусь”, -зазначив Голомша.

Щодо компенсації зарплатні він заявив наступне: “Я не олігарх, у мене немає заводів-пароходів (пароплавів – укр.), у мене є родина, сім’я. Я вважаю, що це було несправедливо. Я буду претендувати на ті кошти, які мені повинні були виділити”.

Водночас, Голомша заявив, що не знає скільки приблизно йому повинні виплатити в ГПУ.

На хвилі проведення люстрації у жовтні 2014 року Микола Голомша був звільнений з посади першого заступника генпрокурора, на яку був призначений у лютому того ж року. За часів Януковича Голомша був військовим прокурором Центрального регіону. Через звільнення із ГПУ він позивався до суду.

У 2017 році Голомша судився із пенсійним фондом, вимагаючи перерахувати йому пенсію. Суд прохання екс-прокурора задовольнив, зобов’язавши провести перерахунок пенсії.

Тоді він надав суду довідку з ГПУ, де була інформація, що заробітна плата першого заступника Генпрокурора з 01.12.2015 становить 44896,16 грн.

Наразі посаду першого заступника Генерального прокурора займає Дмитро Сторожук. У декларації за 2018 рік Сторожук вказав 1 млн 679 901 грн заробітної плати за основним місцем роботи. 

Нагадаємо, 30 липня Генпрокуратура викликала чотирьох суддів Окружного адміністративного суду Києва для допиту і вручення підозр.

Окружний адмінсуд Києва відомий скандальними рішеннями про відсторонення в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, протиправність дії директора НАБУ Артема Ситника і нардепа Сергій Лещенка щодо розголошення інформації про Пола Манафорта, скасування рішення про націоналізацію “Приватбанку”.

Рух “Чесно” заявив, що колегія суддів, яка визнала незаконною націоналізацію “ПриватБанку” та задовольнила позов мільярдера Ігоря Коломойського до Нацбанку та Кабінету міністрів, недоброчесна.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE