Politerno > Україна і світ > Після засідання підгруп ВР: ЄС поскаржився на “Слугу народу”, а “Голос” відмовився від поста віце-спікера

Після засідання підгруп ВР: ЄС поскаржився на “Слугу народу”, а “Голос” відмовився від поста віце-спікера

  • 20 Серпня, 2019
  • 1259 Переглядів
  • Comments Off

Партія “Слуга народу” приймає більшість рішень самостійно і не зважає на прохання інших фракції нового парламенту.

Про це повідомив після засідання підгруп підготовчої депутатської групи делегат від “ЄС” Артур Герасимов.

“По-перше, в системі пріоритетів монобільшості інтеграції до Європейського союзу взагалі немає. Сьогодні було запропоновано, що комітет з питань євроінтеграції має складатися всього з 7 людей. Звичайно,  комітет з бюджету – 31, аграрна політика – 31, податкова і митна політика – 31, як доходимо до європейської інтеграції – 7 людей.

Це неприйнятна позиція і “Європейська солідарність” буде наполягати на тому, щоб кількість робочих рук у цьому комітеті була збільшена, тим більше, що кількість депутатів, які хочуть працювати над європейською інтеграцією більша ніж 7 людей.

Друге питання. Як не рахуй, будь-яка, фракція може подати 1-2 людини до кожного комітету. Сьогодні ми почули від монобільшості, що ми не маємо такого права, а маємо спрямовувати народних депутатів, які хочуть працювати по 2 в комітеті.

Це означає, що представники кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Ахтем Чийгоз не можуть вдвох працювати в комітеті з питань деокупації Криму і прав людини, який сьогодні був створений. Це означає, що генерал Забродський не те, що вони не погоджуються, що він найкращий керівник комітету з питань нацбезпеки, вони взагалі відмовляють генералу в праві працювати в комітеті нацбезпеки, тому що ми делегували туди 2 людей.

Ми вважаємо, що це помилкові рішення”,  – заявив Герасимов.

За словами Герасимова, “ЄС” буде наполягати на тому, щоб збільшити кількість нардепів у комітеті з євроінтеграції. Він також заявив, що “Слуга народу” самостійно визначилася з кількістю депутатів у кожному комітеті.

Герасимов повідомив, що фракції 19 серпня надіслали свої пропозиції щодо делегатів та кількості депутатів у кожному комітеті.

Він додав, що “ЄС” підтримує скорочення кількості комітетів, але потрібно зважати на доцільність, тому варто створити комітет з питань ветеранів.

Також він повідомив, що партія «Слуга народу» делегує Дмитра Разумкова та Руслана Стефанчука на посади спікера та першого віцеспікера Верховної Ради.

«Сьогодні на підгрупі було озвучено від фракції «Слуга народу», що вони делегують Дмитра Разумкова і Руслана Стефанчука на позиції спікера і першого віцеспікера… Що стосується віцеспікера, то поки що немає таких речей, тому що ідуть обговорення», – заявив Герасимов.

Пізніше на брифінг вийшов глава “Слуги народу” Дмитро Разумков. Він зазначив, що ці призначення ще має розглянути парламент.

«Партія запропонує, скоріш за все, саме такі кандидатури на зазначені посади», – наголосив Разумков.

Щодо кандидатур до комітетів, він пояснив, що за законом кожна фракція має делегувати хоча б одного депутата у склад кожного комітету. Комітетів у новій Раді буде 23, а в “Європейської солідарності” всього 25 мандатів, тому “ЄС” не зможе делегувати по кілька нардепів у певні комітети. 

За його словами, наразі у комітеті з євроінтеграції не набагато більше нардепів (7 чи 9).

“Для того, щоб вислуховувати пропозиції колег, треба було щоб вони коректніше та у відповідності до діючого законодавства надавали свої пропозиції.

Політичні сили, в яких кількість народних депутатів буде більшою, ніж кількість комітетів, повинні надати обов’язково по одній кандидатурі до кожного з комітетів. Нажаль, цього не відбулось.

Я сподіваюсь, що вони виправлять свої помилки, і якщо буде бажання розширити цей комітет я думаю, що це можливо, але це додатково ми маємо проговорити”,  – сказав Разумков.

У свою чергу заступник глави партії “Голос” Ярослав Юрчишин заявив, що політична партія “Голос” відмовляється від посади заступника голови Верховної Ради.

“Так, це (відмова від посади заступника голови ВР) відповідає дійсності”,  – сказав соратник Святослава Вакарчука.

Нагадаємо, голова партії “Слуга народу” Дмитро Разумков заявив, що зарплата народного депутата, яка з доплатами сягає 50 тисяч гривень, є хорошою, але недостатньою.

Також стало відомо, що Офіс президента Володимира Зеленського проігнорував прохання надати перелік гостей за перший місяць президентства Володимира Зеленського і заявив, що не має інформації про візити олігархів.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE