Politerno > Україна і світ > Повернення політв’язнів є предметом торгу з РФ за G7 – у Путіна підтвердил обговорення теми

Повернення політв’язнів є предметом торгу з РФ за G7 – у Путіна підтвердил обговорення теми

  • 22 Серпня, 2019
  • 949 Переглядів
  • Comments Off

Предметом торгу щодо повернення Росії до G8 є передача Україні полонених моряків і політв’язнів Кремля.

Про це повідомив “5 канал” з посиланням на заступницю міністра закордонних справ Олену Зеркаль

“Розмова – на рівні президентів. І це питання знаків і кроків. Якщо сьогодні пролунали заяви про те, що президент Трамп (США Дональд Трамп – УП) і президент Макрон (Франції Емманюель Макрон – УП) розглядають можливість повернення Росії до клубу великих держав, то звичайно, це вимагає від президента Путіна (Росії Володимир Путін – УП) також якихось кроків, про які йшлося на зустрічах із президентом Трампом або президентом Макроном.

І повернення наших полів’язнів і моряків, звичайно, завжди обговорюється на всіх політичних рівнях”, – сказала Зеркаль.

Вона зауважила, що українське посольство в Росії готове в будь-який момент включитися до процесу звільнення бранців Кремля.

Однак, за словами дипломатки, станом на вечір 21 серпня жодної офіційної інформації російська сторона не надала.

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що лідер Росії Володимир Путін і президент Франції Емманюель Макрон під час переговорів обговорили російсько-українські відносини, в тому числі питання обміну утримуваними особами.

“Якісь персоналії не обговорювалися. Відбувся дуже докладний обмін думками щодо проблеми врегулювання на південному сході України, обговорювалися російсько-українські відносини, в тому числі згадувалася тема обміну утримуваними особами”, – сказав Пєсков.

Відповідаючи на питання про можливі зрушення в обміні утримуваними між Росією і Україною, Пєсков зазначив, що “певні контакти з цього приводу здійснюються”.

Нагадаємо, 20-21 серпня стало відомо, що 8 українських політв’язнів, можливо, перевели до СІЗО “Лефортово” у Москві, де утримують полонених моряків. Серед них, зокрема, журналіст Роман Сущенко, в’язні Володимир Балух, Павло Гриб та інші.

Як заявила 21 серпня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-України», за результатами переговорів президента Франції Емманюеля Макрона з президентом Росії Володимиром Путіним від Кремля очікують звільнення українських політв’язнів.

Російські ЗМІ з посиланням на свої джерела писали, що моряків та політв’язнів готують до повернення в Україну.

Читайте також: Меркель, Джонсон і Зеленський відповіли на пропозицію Трампа щодо повернення РФ в G8

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE