Politerno > Україна і світ > Меркель, Джонсон і Зеленський відповіли на пропозицію Трампа щодо повернення РФ в G8

Меркель, Джонсон і Зеленський відповіли на пропозицію Трампа щодо повернення РФ в G8

  • 22 Серпня, 2019
  • 992 Переглядів
  • Comments Off

Не так давно, 20 серпня, президент США Дональд Трамп висловився за повернення Росії до групи країн з найбільш розвиненою економікою – “Великої вісімки” (G8).

Як повідомило видання The Hill, про це Трамп сказав журналістам у вівторок під час зустрічі в Овальному кабінеті з президентом Румунії. 

“Ми говоримо про Росію, тому що я був на численних зустрічах G7. Я думаю, що куди більш доречно було б мати Росію (у “Великій вісімці” – ЄП)”, – сказав президент США.

Він додав, що Обама виключив президента Росії з групи, “тому що його перехитрили”.

Трамп сказав, що безумовно підтримав би пропозицію про те, щоб повернути президента Путіна до переговорів G7.

На заяву Трампа відреагували канцлерка ФРН Ангела Меркель і прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон на пресконференції в Берліні 21 серпня.

Вони зійшлися у думці, що повернення Росії у “Велику вісімку” було б передчасним. 

“Якщо ми доб’ємося успіху (з реалізацією Мінських домовленостей – ред.), то, звичайно, у нас буде інша ситуація. Однак зараз ми не досягли достатнього успіху, щоб причини виключення Росії в 2014 році були скасовані”,  – заявила Меркель.

“З огляду на те що трапилося в Солсбері при використанні хімічної зброї на британській землі, враховуючи тривалу нестабільність, громадянську війну, війну в Україні, з огляду на російські провокації, і не лише в Україні, а й у багатьох інших регіонах, я підтримую позицію Меркель, що слід знайти ще багато аргументів для того, щоб Росія повернулася в G8”,  – додав Джонсон.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що повернення Росії до “Великої вісімки” можливе лише за умови повернення Україні окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення українських політв’язнів і моряків.

Про це президент написав на своїй сторінці у facebook.

“Із березня 2014 року, після призупинення участі Росії в G8, нічого не змінилося. Український Крим надалі окупований, український Донбас і досі страждає від війни. Повернення окупованого Криму, припинення бойових дій на Донбасі та звільнення понад 100 політичних в’язнів і українських моряків, яких утримує Кремль, буде справжнім серйозним сигналом світові про те, що Росія готова знову зайняти своє місце в порядку денному високої дипломатії”, – зазначив Володимир Зеленський.

Він подякував країнам, які “послідовно підтримують Україну у відстоюванні нашої територіальної цілісності та суверенітету”.

Нагадаємо, 19 серпня 2019 року на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним президент Франції Еммануель Макрон заявив, що питання повернення до формату “Великої вісімки” і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України.

Нещодавно під час промови президент США Дональд Трамп назвав Зеленського “дуже раціональною людиною”, і висловив думку, що президент України домовиться з Путіним.

Довідка: До складу G7 входить сім країн: США, Канада, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія та Японія.

Росію вигнали з групи найбільш економічно розвинених держав G8 через анексію українського Криму в  2014 році.

Трамп робив подібні заяви перед останнім самітом G7, заявивши журналістам в червні минулого року, що Росія повинна брати участь в переговорах.

Більш того, президент США Дональд Трамп заявив лідерам “Великої сімки”, що Крим є російським, оскільки усі, хто живе на півострові, розмовляють російською.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE