Politerno > Україна і світ > Зеленський хоче, аби народ приймав закони

Зеленський хоче, аби народ приймав закони

  • 30 Серпня, 2019
  • 875 Переглядів
  • Comments Off

Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді надати народу право законодавчої ініціативи.

Відповідний законопроект №1015 з’явився на сайті Верховної Ради.

29 серпня Зеленський подав у Раду законопроект “про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу)”. Текст закону оприлюднили на сайті парламенту в п’ятницю, 30 серпня.

Згідно зі статтею 93 Конституції, право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить президенту, народним депутатам та Кабінету міністрів. 

Законопроект пропонує до списку “законодавців” додати “народ”, а саму статтю доповнити формулюванням: “Закон приймається відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією України та законами України”.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що внести зміни до Конституції необхідно тому, що нинішній перелік суб’єктів законодавчої ініціативи “є звуженим та позбавляє можливості виступати таким суб’єктом безпосередньо народ України як єдине джерело влади”.

Як повідомлялось, президент Володимир Зеленський вніс до Верхвної Ради законопрект щодо зменшення кількості народних депутатів до 300 і запровадження суто пропорційної виборчої системи.

Також президент вніс законопроект, яким хоче підпорядкувати собі Національну гвардію, керівництво якою здійснює міністр внутрішніх справ.

Ще один президентський законопрект стосується зменшення кількості народних депутатів до 300 і запровадження суто пропорційної виборчої системи.

Крім того, Зеленський ініціює введення додаткових підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата України.

Також глава держави пропонує ліквідувати військову прокуратуру, зменшити штат прокуратури і зупинити діяльність Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів до 1 січня 2021.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE