Politerno > Україна і світ > Заступник генпрокурора втручався у справу Калєтніка ще в липні – ЗМІ (Відео)

Заступник генпрокурора втручався у справу Калєтніка ще в липні – ЗМІ (Відео)

  • 3 Вересня, 2019
  • 931 Переглядів
  • Comments Off

Заступник генерального прокурора Сергій Кізь, який минулого тижня закрив справу колишнього віце-спікера Ігоря Калєтніка, намагався у неї втрутитися ще з початку липня.

Про це йдеться у розслідуванні Данила Мокрика для програми “Наші Гроші з Денисом Бігусом“.

Загалом Кізь встиг закрити справу “Законів 16 січня” щодо Ігоря Калєтніка, попросити Канаду зняти санкції з Андрія Портнова і взяти під сумнівний контроль справи Майдану.

При цьому, щодо справи “Законів 16 січня”,  жвавий інтерес Сергій Кізь виявляв лише до підозрюваного Калєтніка, хоча в проваджені було багато фігурантів.

Сергія Кізя 30 липня 2019 року призначили старшим групи прокурорів у справі “Диктаторських законів 16 січня”. Відповідну постанову видав тимчасово виконуючий обов’язки генпрокурора Дмитро Сторожук, адже тодішній голова ГПУ Юрій Луценко був у відпустці. Одним із багатьох підозрюваних у справі є Ігор Калєтнік, який керував засіданням Ради 16 січня 2014 року.

Кізь особисто дав вказівку Олексію Донському призначити його старшим групи. Тоді Донський був очільником відділу прокурорів, який вів справу Калєтніка.

“Кізем була поставлена незаконна вказівка підготувати постанову про зміну групи прокурорів. Мною і моїм прокурором було відмовлено йому у виконанні цієї вказівки. Але невдовзі ця постанова – я не знаю, ким вона підготовлена – з’явилась”, – розповів Донський.

До закриття справи Калєтніка Донський розповідав про те, що під час наради в липні Сергій Кізь був особливо зацікавлений лише одним підозрюваним у справі “Диктаторських законів 16 січня”.

“В цьому провадженні – багато підозрюваних. Але, з урахуванням змісту цієї наради і подій навколо неї, я розумію, що найбільше цікавить особа Калєтніка”, – зазначив Олексій Донський в інтерв’ю, записаному на початку серпня.

Перед закриттям  справи, про зацікавленість Сергія Кізя саме Калєтніком також розповідав Андрій Радіонов – начальник слідчого відділу Генпрокуратури, який розслідує цю справу.

“Коли звідти (від прокурорів – ред.) телефонували сюди, то питали: “А де Калєтнік?”. Не питали про інших фігурантів, а питали саме про одного з фігурантів, саме Калєтніка”, – розповів Радіонов.

Він вважає, що Кізя незаконно включили у це кримінальне провадження і призначили старшим прокурором. Він наголошує, що є лише кілька підстав, для зміни групи прокурорів: звільнення або хвороба прокурора і неефективне розслідування. Але висновку про неефективність розслідування не було.

“Якщо при винесенні рішення заступник Генерального прокурора порушує закон, який чітко виписує певні межі його дій, то чи буде така людина об’єктивною і в ході подальшого розслідування у провадженні?” – риторично запитував Радіонов.

Журналісти також запитали у самого Сергія Кізя, навіщо йому потрібно було ставати старшим прокурором у справі Ігоря Калєтніка. Він зазначив, що “для того, щоб ознайомитися із матеріалами кримінального провадження. Сам факт того, що я став старшим у групі прокурорів – це для того, щоб ознайомитися з матеріалами”.

У Кізя запитали про його призначення до того, як він закрив провадження поти Калєтніка нібито через відсутність складу злочину. Однак Донський і Родіонов стверджують, що Кізь закрив справу без ознайомлення із матеріалами.

При цьому цікавитися справою Калєтніка Кізь почав майже одразу після 3 липня – дня, коли Луценко зробив його своїм заступником.

При цьому ще в квітні, перед другим туром президентських виборів, журналісти розповідали про зв’язки Ігора Калєтніка із командою Володимира Зеленського. Тоді в одному із розслідувань йшлося про серйозний вплив на “Зе команду” бізнесмена Іллі Павлюка, який колись був помічником Калєтніка.

У результаті позачергових парламентських виборів до Ради за списком “Слуги народу” пройшов племінник бізнесмена Максим Павлюк. До цього він був прокурором у військовій прокуратурі.

“Для мене зовсім буде не дивно, якщо Калєтнік невдовзі з’явиться в Україні, і, можливо, знову проявиться в українській політиці”, – зазначив Олексій Донський.

Нагадаємо, речниця ексгенпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган пояснила, що кримінальне провадження стосовно колишнього віцеспікера Верховної Ради Ігоря Калєтніка закрили законно, а 20 справ передані від управління спецрозслідувань ГПУ до інших органів за підслідністю.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE