Politerno > Україна і світ > Зеленський ветував закони про кастрацію та відповідальність при закупівлі оборонної продукції

Зеленський ветував закони про кастрацію та відповідальність при закупівлі оборонної продукції

  • 4 Вересня, 2019
  • 817 Переглядів
  • Comments Off

Президент Володимир Зеленський ветував законопроекти №1793 (зареєстрований як №0975 в новому скликанні парламенту), яким передбачене посилення кримінальної відповідальності за порушення при закупівлях оборонної продукції та №6449, яким передбачалася примусова хімічна кастрація для педофілів.

Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Останній етап проходження документів – готується на розгляд з вето президента.

4 вересня документи повернуто з пропозиціями Зеленського. Водночас, текстів пропозицій у президента не опублікували.

Законопроектом  №1793 передбачалася кримінальна відповідальність за придбання продукції, робіт і послуг оборонного призначення, які не відповідають встановленим стандартам і вимогам технічних регламентів, якщо такі дії призвели до загрози заподіяння шкоди обороноздатності держави, якщо вони вчинені організованою групою або спричинили тяжкі наслідки.

Зокрема, порушення посадовою особою законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт або послуг оборонного призначення, продукції або речового, матеріально-технічного забезпечення Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, всупереч встановленим законодавством правилам, стандартам або технічним регламентам у військовій сфері планувалося карати позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.

Такі самі діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або якщо вони призвели до заподіяння матеріальних збитків, які в 250 і більше разів перевищують неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зриву виконання військовим підрозділом ( частиною, кораблем) оперативного (бойового) завдання або тяжких тілесних ушкоджень, загибелі людей чи інших тяжких наслідків хотіли карати позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

При цьому громадська спілка “Ліга оборонних підприємств України”, до складу якої на даний час входить понад 60 підприємств ОПК, підкреслювала, що набуття чинності цим законом призведе до створення реальної або потенційної загрози національній безпеці України у воєнній сфері, пов’язаної з ускладненням процедур і збільшенням термінів забезпечення ЗСУ озброєнням, військовою технікою і речовим майном.

Законопроект №6449 про посилення відповідальності за злочини сексуального характеру проти дітей Верховна Рада підтримала 11 липня.

Зокрема, зґвалтування малолітньої чи неповнолітньої мали б каратися позбавленням волі від 7 до 15 років (до того 7-12 років), а розпусні дії щодо особи, яка не досягла 16 років, – 5 р. ув’язнення (до того обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років).

Проект закону запроваджував для педофілів покарання у вигляді примусової хімічної кастрації.

Також мали створити публічний реєстр осіб, які були засуджені за зґвалтування чи сексуальне насильство щодо неповнолітніх та встановити пожиттєвий адміністративний нагляд за такими особами після їх звільнення з в’язниці.

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Верховної Ради 8 скликання від радикальної партії Олега Ляшка – Олег Ляшко, Ігор Мосійчук, Олег Купрієнко, Віктор Вовк і Денис Силантьєв. 

Нагадаємо, Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду для отримання висновку президентські законопроекти №1016, яким передбачено надання права парламенту призначати своїх уповноважених в окремих сферах, та №1015 – про внесення змін до Конституції України щодо законодавчої ініціативи народу.

Також парламент включив до порядку денного сесії та направив на висновок до Конституційного Суду проект закону №1014 “Про закріплення повноважень президента створювати незалежні регуляторні органи, призначати та звільняти директора Національного антикорупційного бюро й директора Державного бюро розслідувань”, який суттєво збільшить повноваження президента.

У це же день Верховна Рада направила до Конституційного суду проекти законів №1017 про зменшення конституційного складу Верховної Ради та закріплення пропорційної виборчої системи, а також №1027 – про додаткові підстави дострокового припинення повноважень народного депутата.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE