Politerno > Україна і світ > Нардепи відправили до КС законопроекти про уповноважених ВР в різних сферах та законодавчу ініціативу народу

Нардепи відправили до КС законопроекти про уповноважених ВР в різних сферах та законодавчу ініціативу народу

  • 3 Вересня, 2019
  • 955 Переглядів
  • Comments Off

Верховна Рада включила до порядку денного сесії і направила до Конституційного суду для отримання висновку президентські законопроекти №1016, яким передбачено надання права парламенту призначати своїх уповноважених в окремих сферах, та №1015 – про внесення змін до Конституції України щодо законодавчої ініціативи народу.

За такі рішення проголосували 298 та 338 народних депутатів.

Законопроекту №1016 передбачено доповнення ст. 101 Конституції про парламентському контролі абзацом, згідно з яким для здійснення Радою контролю над дотриманням Конституції та законів в окремих сферах депутати можуть призначати своїх уповноважених, правовий статус яких визначається окремими законами.

Відповідно, перелік повноважень парламенту, викладений у ст. 85 Конституції України, доповнять пунктом про те, що Рада призначає і звільняє таких уповноважених, а також заслуховує їхні щорічні звіти. Сьогодні українське законодавство передбачає тільки уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Законопроект №1016 з конституційними змінами ініціював президент Володимир Зеленський 29 серпня.

Законопроектом №1015 пропонується ст. 93 Основного закону доповнити переліком суб’єктів законодавчої ініціативи і закріпити, що крім президента України, Кабінету Міністрів, народних депутатів, право законодавчої ініціативи буде належати народу.

Цю ж статтю Конституції пропонується доповнити абзацом: “Закон приймається відповідно до вимог законодавчої процедури, визначеної Конституцією і законами України”.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що мета запропонованих змін – забезпечення ефективного механізму законодавчої ініціативи в Україні шляхом розширення переліку її суб’єктів. Необхідність прийняття законопроекту обґрунтовують тим, що визначений Конституцією перелік суб’єктів права законодавчої ініціативи “є звуженим і позбавляє можливості виступати таким суб’єктом безпосередньо народ України як єдине джерело влади”.

У той же час в україні поки немає законодавчого механізму реалізації пропозиції щодо наділення народу правом законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, 3 вересня парламент включив до порядку денного сесії та направив на висновок до Конституційного Суду проект закону №1014 “Про закріплення повноважень президента створювати незалежні регуляторні органи, призначати та звільняти директора Національного антикорупційного бюро й директора Державного бюро розслідувань”, який суттєво збільшить повноваження президента.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE