Politerno > Україна і світ > Слідчі Нідерландів хочуть допитати викраденого в ОРДО бойовика, доки він в Україні

Слідчі Нідерландів хочуть допитати викраденого в ОРДО бойовика, доки він в Україні

  • 3 Вересня, 2019
  • 984 Переглядів
  • Comments Off

Нідерландські слідчі у складі Міжнародної слідчої групи (JIT) хочуть допитати ексначальника протиповітряної оборони терористичного угруповання “ДНР” Володимира Цемаха.

Він є свідком у справі про катастрофу лайнера рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом у 2014 році.

Нині Цемах утримується під вартою в Україні і, за даними ЗМІ, може бути кандидатом на обмін утримуваними особами між Україною та РФ. Росія, яка попри наявні докази, усіляко відхрещується від причетності до трагедії, хоче, аби їй видали бойовика. Адже саме Цемах допомагав ховати російський ЗРК “Бук”, з якого збили літак.

“Прокуратура Нідерландів зацікавлена в тому, щоб допитати цю людину. Якщо його обміняють, то, звісно, важко сказати, чи зможемо ми поговорити з ним, коли він буде в Росії”, – цитує AP речника слідчої групи Брехтьє ван де Мосдейка.

Як пише DW, нідерландська прокуратура воліла б, щоб Володимир Цемах залишався в Україні й надалі, щоб бути доступним для слідства, і йому можна було би поставити “додаткові запитання”.

У свою чергу голова Міжнародної слідчої групи Фред Вестербеке наголосив на тому, що “вкрай важливо, щоб командир сепаратистів Володимир Цемах залишився доступним для подальшого розслідування”, повідомляє NRC Handelsblad. Він надіслав листа ГПУ, в якому вказав, що на підставі нещодавно отриманої інформації прокуратура Нідерландів тепер вважає Цемаха “підозрюваним”.

ЗМІ називають колишнього бойовика головною перешкодою обміну утримуваними особами, переговори щодо його початку тривали упродовж декількох тижнів.

В Україні не відповіли на лист Вестербеке. Ексначальник ППО бандформування утримується під вартою не у справі MH17, а за злочини проти України, скоєні у складі російсько-окупаційних військ. Тож на думку представника нідерландської прокуратури, Київ має повне право вирішувати, обмінювати його чи ні.

Ексначальника протиповітряної оборони “Слов’янської бригади “ДНР” Володимира Цемаха 29 червня взяли під варту в Києві на 60 діб без права внесення застави. Бойовика вивезли з окупованої території українські спецслужби. Йому інкримінують ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу (створення терористичної групи чи терористичної організації).

За словами прокурора Олега Пересади, Цемах і ексначальник штабу так званого “Міністерства оборони “ДНР” Дмитро Купріян (“Батя”) можуть дати свідчення на міжнародному судовому процесі у справі MH17. Їх допитають по відеозв’язку в якості свідків.

Як заявив, засновник британського розслідувального видання “Bellingcat” Еліот Гіґґінс, Україна погодилася видати Росії ключового свідка у справі збитого над Донбасом пасажирського літака МН17 в обмін на звільнення українців-політв’язнів.

Нагадаємо, 19 червня слідча група назвала імена чотирьох осіб, причетних до катастрофи літака Boeing 777 рейсу MH17: росіяни Сергій Дубінський (“Хмурий”), Олег Пулатов (“Гюрза”), Ігор Гіркін (“Стрєлков”) і українець Леонід Харченко (“Кріт”). Судовий процес у справі може розпочатися вже навесні наступного року.

СБУ оголосила підозру фігурантам справи у скоєнні злочину – “терористичного акту, що призвів до загибелі людини”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE