Politerno > Україна і світ > У США заарештували причетних до “Ukrainegate”

У США заарештували причетних до “Ukrainegate”

  • 11 Жовтня, 2019
  • 1417 Переглядів
  • 0

Вихідці з СРСР, Ігор Фруман і Лев Парнас, яких в США вважають головними дійовими особами скандалу, який вже отримав назву “Ukrainegate”, були затримані в аеропорту Даллес з квитками до Відня в один кінець.


9 жовтня, заарештували “двох донорів іноземного походження”, близьких до особистого адвоката Трампа, – Руді Джуліані, які допомагали йому зі справами в Україні та які жертвували кошти Номінаційному комітету Трампа.

Як сказано в рішенні суду, вони незаконно фінансували передвиборні кампанії політиків в США, використовуючи, зокрема, гроші бізнесмена з РФ

Парнас і Фруман придумали схеми ухилення від законів про фінансування виборчої кампанії, що дозволяли перераховувати політикам на фінансування передвиборних кампаній більше грошей, ніж дозволяється за законом. Заради цього, зокрема, вони створили компанію Global Energy Producers (GEP).

Парнас, Фруман і ще два бізнесмена, які теж фігурують у цій справі, – росіянин українського походження Андрій Кукушкін і американець Девід Коррейя були бізнес-партнерами. Згідно з планом, допомогу фігурантам справи повинен був надати політик, який балотувався на одну з керівних посад в штаті Невада. Російський учасник проекту був готовий надати фінансову підтримку його передвиборної кампанії, однак самостійно діяти не міг, зокрема, тому що “донорами” в США можуть бути тільки американські громадяни. Тому $ 1 млн на ці цілі надійшов з РФ через американських бізнес-партнерів – Парнаса і Фрумана.

У цілому, гроші, витрачені фігурантами справи на спонсорування передвиборних кампаній різних американських політиків, обчислюються мільйонами доларів.

Американські ЗМІ активно висвітлюють цю тему, наголошуючи на тому, що цих людей Джуліані називав своїми клієнтами. Фруман і Парнас жертвували кошти в кампанії республіканців, зокрема, на передвиборчу боротьбу Трампа. Крім того, в травні 2018 р вони пожертвували $ 325 тис. організації America First Policies, створеної в 2017 році з метою пропагування політики Трампа “America First”.

Фігурантів справи звинувачують також у наданні неправдивих свідчень співробітникам структур, які відстежують пов’язані з виборами порушення і в фальсифікації даних про себе. Крім того, вони обходили обмеження на суми, які дозволено жертвувати на політичні кампанії, перераховуючи свої гроші через інших осіб. Розслідування ведеться ще з початку року, однак арешт Парнасу і Фруман відбувся зараз, оскільки прокурори порахували, що підслідні можуть покинути США. Федеральний суддя в Олександрії, штат Вірджинія, в четвер, 10 жовтня, визначив запобіжний захід і можливий вихід під заставу – по $ 1 млн.

Україна виявилася замішаною в цьому скандалі, оскільки вказано, що названі особи робили спроби впливу на українських чиновників з метою заміни посла США в Україні Йованович і пошуку компромату на Байдена.
“Вони прагнули до політичного впливу не тільки для просування своїх власних фінансових інтересів, а й для просування політичних інтересів, принаймні, одного іноземного чиновника – чиновника українського уряду, який домагався відставки посла США в Україні”, – заявив Джеффрі С. Берман, Держпрокурор Південного округу Нью-Йорка.

Йованович була відкликана минулої весни після того, як піддалася критиці з боку багатьох союзників Трампа, йдеться в обвинуваченні. Зазначені обвинувальні висновки, повідомляють американські ЗМІ, свідчать про перші кримінальних наслідки тіньової зовнішньої політики, висунутою Джуліані від імені Трампа, і можуть вплинути на розслідування, яке зараз йде в зв’язку з пропозицією імпічменту.

Крім того, навесні 2018 р, кілька американських бізнесменів і чиновників, пов’язаних з Трампом і Джуліані, намагалися домогтися зміни керівництва НАК “Нафтогаз”. Зацікавлені особи рекламували зв’язок з американським президентом, намагаючись встановити нове керівництво на чолі найбільшої держкомпанії України, повідомляє The Associated Press, посилаючись на свої джерела.
“Зацікавленими” джерело видання називав трьох клієнтів Джуліані – Ігоря Фрумана, Льва Парнасу, а також Гаррі Сарджанта III.

Читайте також: На малій Батьківщині нового губернатора Тернопільщини пограбували ювелірний магазин

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE