Politerno > Тернопільщина > Інклюзія у громаді – нічого для нас без нас

Інклюзія у громаді – нічого для нас без нас

  • 12 Листопада, 2019
  • 1425 Переглядів
  • 0

У середу, 6 листопада відбулося перше засідання робочої групи щодо розробки проекту Стратегії розвитку інклюзивного середовища у Тернопільській громаді, на якому учасники визначили загальне бачення розвитку інклюзії та подальші кроки щодо розробки проекту.

Інклюзія – тема непроста, неоднозначна, суперечлива та дискусійна. Впровадження інклюзії в одній сфері чи декількох, не дає ефективного результату. Лише при застосуванні комплексного втілення філософії інклюзії у громаді, стає можливим збільшення участі, інтеграції різних суспільних груп, зокрема, людей з інвалідністю, маломобільних груп населення. Слід розуміти, що інклюзія – це не створення комфортних умов одним, за рахунок інших, а створення такого середовища, де кожна людина могла б самореалізуватися. А для цього потрібне цілісне бачення напрямку роботи, методів та шляхів реалізації філософії інклюзії.

Саме з цією метою і була створена робоча група щодо розробки проекту Стратегії розвитку інклюзивного середовища у Тернопільській громаді. За основу Стратегії група взяла проект Інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім. В. Гнатюка.

Як зазначив юрист “Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі”, Максим Макар: “Протягом тижня кожен член робочої групи може внести правки та коментарі до цього “чорнового” варіанту Стратегії. Також долучаємо до робочої групи представників управлінь, які не є членами робочої групи, але їх сфери включені у рамках Стратегії. Стратегія має стати документом, який формує цілі та завдання для створення доступного середовища у місті.”

Труднощі виникають між баченням реалізації інклюзії виконавцями Стратегії (міською владою, профільними управліннями) та громадськістю. Адже для втілення інклюзії в життя часто не вистачає ресурсів або немає можливостей. До прикладу, членкиня робочої групи, Тетяна Ткачук розповіла, що для того, щоб її син відвідував заняття з плавання, її потрібно щоразу заносити його з візком аж на другий поверх, бо у школі немає ліфта. Хоча ліфт у будівлі встановити неможливо, бо немає навіть ліфтової шахти. Такі ж проблеми виникають при переобладнанні старих будинків, приміщень установ. Мало того, на ряд переобладнань потрібно купу дозволів.

В іншій ситуації, коли до міської ради звернулася місцева жителька з проханням збільшити час зеленого світла на світлофорах на 20 секунд. Проте збільшуючи можливості для одних, виникнуть незручності для інших. “Якщо ми збільшимо час переходу і цим скористаються 5 людей вдень, то в свою чергу є загроза виникнення заторів, від яких незручностей в рази більше”, – пояснили посадовці.

Наступним кроком робочої групи буде укладання Стратегії згідно зауважень та пропозицій та розгляд її на громадському обговоренні через платформу E-DEM. На цьому етапі будуть розглядатися пропозиції від старостів громад, які належать до Тернопільської міської територіальної громади. Завершальним кроком розробки Стратегії буде розгляд проекту сесією міської ради.

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Довідка: Центр громадського контролю «Дій!» – проект чеської організації People in Need за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у рамках програми «Transition Promotion Program». Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Читайте також: Стали відомі переможці Громадського бюджету Тернополя

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE