Politerno > Україна і світ > Продаж землі: під Раду принесли труну з трупом свині. Що говорять депутати (Трансляція засідання)

Продаж землі: під Раду принесли труну з трупом свині. Що говорять депутати (Трансляція засідання)

  • 13 Листопада, 2019
  • 1358 Переглядів
  • 0

13 листопада, перед розглядом законопроєкту про скасування заборони на продаж земель сільськогосподарського призначення, під Верховну Раду принесли труп свині у труні і похоронні вінки.

Це можна було побачити через стрім “Всеукраїнської аграрної ради” у Facebook.

На площі перед парламентом мітингують люди з прапорами “ВАР” та “Свободи”. Вони виступають проти зняття мораторію на продаж землі. 

За словами мітингарів, свиня у труні – це символ занепаду українського фермерства, який неодмінно настане після дозволу продавати землю.

Люди зібралися під Радою ще до початку засідання і утворили для депутатів живий коридор. Учасники акції тримають плакати з гаслами “Ні розпродажу України”, “Президенте, не допустіть розпродажу землі!”.  

За словами голови фракції Слуги народу Давида Арахамії, 95% нардепів з цієї фракції готові проголосувати за законопроект № 2178-10.

Глава фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко виступила категорично проти законопроекту № 2178-10. За її словами, він «виписаний так, що землю зможуть купувати іноземці». Тимошенко закликала зняти законопроекти про ринок землі з розгляду, тому що «народ кипить». Вона також запропонувала провести референдум.

Юрій Бойко з фракції ОТЗЖ заявив, що Слуга народу намагається «ламати через коліно більшість українського народу». Він додав, що в разі прийняття проекту закону депутати від Слуги народу “можуть сміливо називати себе слугами МВФ, слугами Сороса, слугами транснаціональних корпорацій».

Нардеп Ігор Палиця заявив, що група “За майбутнє” не підтримає законопроект, так як він «сирий».

Глава фракції “Голос” Сергій Рахманін заявив, що у всіх депутатів в залі є питання до законопроекту № 2178-10.

«Спроба зараз поставити цей законопроект на голосування абсолютно очевидно призведе до розколу в Раді, а завтра до розколу в країні. Наймудрішим рішенням буде відкласти це питання, спробувати знайти точки дотику, домовитися і вийти зі зваженим рішенням. Тому що сьогодні, яке б рішення не пройшло, це буде означати, що це питання ми поховаємо і повернутися до нього вже не зможемо ніколи», – сказав він.

У залі зареєструвалося 266 депутатів. Спікер Дмитро Разумков оголосив засідання відкритим. Частина нардепів зібралася біля трибуни. Парламентарії з фракції Опозиційною платформи – За життя тримають плакат з написом «Не дамо розікрасти землю!»

Після реєстрації почалися виступи депутатів. На них відведено 30 хвилин. Першим слово взяв Микита Потураєв (Слуга народу). Він заявив, що сьогодні Україна «остаточно поховає комунізм». Противники скасування мораторію скандують «Ганьба!».

Нагадаємо, 11 листопада президент Володимир Зеленський заявив, що Верховна Рада найближчим часом розробить закон про референдумі, а ноземці та іноземні компанії отримають змогу купувати українську землю лише за результатами всеукраїнського референдуму.

11 листопада у 13 областях під егідою Всеукраїнської аграрної ради проходять акції протестів, внаслідок яких автомобільні дороги блокували противники створення ринку сільськогосподарських земель.

Також в понеділок на засіданні Погоджувальної ради голів депутатських фракцій, комітетів і груп лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко вимагала від президента та уряду зняти з розгляду законопроєкт №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» та продовжити на рік відповідний мораторій.

Ще у вересні Юлія Тимошенко заявила, що обов’язок президента – запитати в народу України, чи продавати сільськогосподарську землю і якщо продавати, то кому.

12 листопада парламентські фракції “Батьківщина”, “Опозиційна платформа – За життя”, “Європейська солідарність” та депутатська група “За майбутнє” виступили проти продажу земель сільськогосподарського призначення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE