Politerno > Україна і світ > Ініціатива Зеленського про народовладдя: КС хоче конкретизації

Ініціатива Зеленського про народовладдя: КС хоче конкретизації

  • 14 Листопада, 2019
  • 958 Переглядів
  • 0

Президентський законопроєкт про законодавчу ініціативу народу відповідає Конституції, але необхідно конкретизувати положення про законодавчу ініціативу народу.

Про це повідомили у Конституційному суді.

“Конституційний Суд України визнав законопроєкт про внесення змін до статті 93 Конституції (щодо законодавчої ініціативи народу) таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України”, – йдеться у повідомленні.

Водночас КС повідомив, що внесені зміни можуть “за певних умов призвести до обмеження прав і свобод людини і громадянина”.

Йдеться про положення “право законодавчої ініціативи у Верховній Раді належить народу”.

У суді відзначили, що воно потребує конкретизації, оскільки поняття “народ” в Основному Законі включає “громадян України всіх національностей”: “Відповідно до частини другої статті 5 Конституції України народ є носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні, тому його не може бути визначено суб’єктом законодавчої ініціативи без встановлення в Конституції України відповідної кількості громадян України, які мають право голосу…”.

Нагадаємо, у передвиборчій програмі Володимир Зеленський обіцяв закон “Про народовладдя”.

29 серпня Зеленський подав відповідний законопроєкт у Верховну Раду. У ньому передбачені зміни до Конституції.

Нині право законодавчої ініціативи належить президенту, Кабінету міністрів, народним депутатам. Зеленський пропонує додати до цього переліку “народ”.

3 вересня парламент направив законопроєкт до Конституційного суду.

Серед ключових напрямків розвитку народовладдя, які “Слуга народу” запропонує на розгляд парламенту, всеукраїнський та місцевий референдуми, законодавча ініціатива та електронні петиції, “відозва” посадових осіб, народне вето на рішення посадовців.

Також, за словами першого заступника голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, його фракція впроваджуватиме “формулювання порядку денного”, коли народ на місцевому або загальнонаціональному рівні визначає, що “пріоритетним є перше, друге і третє, а не те, що ви собі думаєте”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE