Politerno > Україна і світ > Перші десять рішень Зеленського в разі перемоги і думки експертів

Перші десять рішень Зеленського в разі перемоги і думки експертів

  • 10 Квітня, 2019
  • 2676 Переглядів
  • Comments Off

В разі обрання президентом Володимир Зеленський планує запросити Великобританію та США до участі в переговорах у нормандському форматі, а Віктора Медведчука позбавити ролі посередника в переговорах із Росією.

Про це пише LIGA.net, кореспондент якої поговорив про перші десять рішень Зеленського як президента з ідеологом його передвиборної кампанії Русланом Стефанчуком та експертом штабу з економічних питань Данилом Гетманцевим.

“Висновок після зустрічі: ідей багато, але про них не хочуть детально розповідати або вони ще не фіналізовані”, – зазначає видання.

Однак 10 перших рішень викладено так:

  1. Запросить Великобританію і США в нормандський формат.

Команда Зеленського готує візити до канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона і президента США Дональда Трампа.

Зеленський готовий до прямих переговорів із Росією за участю міжнародних партнерів, а з бойовиками “ЛНР” і “ДНР” переговорів не буде. Також він збирається вивести з переговорного процесу Віктора Медведчука.

  1. Усуне “конкуренцію” між Міноборони і Генштабом.
  1. Призначить чесних суддів Вищого антикорупційного суду. Зеленський довіряє результатам конкурсу, проведеного за участю міжнародних експертів.
  1. Запропонує Верховній Раді ухвалити закон про медіацію. Зеленський вважає, що у людини повинен бути вибір: йти в суд чи використати альтернативний спосіб вирішення спору.
  1. Внесе у Раду економічний блок законопроектів: 5%-ва податкова амністія з 2020 року, податок на виведений капітал і Служба фінансових розслідувань, міжнародний обмін податковою інформацією.
  1. Внесе кандидатури голів Міноборони, МЗС, СБУ та ГПУ: імена озвучить до 19 квітня.

Неофіційно “Лізі” назвали такі імена: МЗС – екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, ГПУ – екс-прокурор США Марта Борщ чи екс-голова Національного антикорупційного управління Румунії Лаура Ковеші, СБУ – Ігор Смешко.

  1. Попросить парламент ухвалити пакет законопроектів про народовладдя, щоб врегулювати питання загальнонаціонального та місцевих референдумів, петицій; а також відкликання нардепів та імпічменту президента.
  1. Проведе аудит держави, створивши консультативний орган із експертів, зокрема міжнародних, які проведуть аудит впродовж 3-4 місяців.
  1. Впровадить “секретний план” для Верховної Ради. Мовляв, якщо співпраці з депутатами не вийде, будуть інші варіанти, “які багатьох здивують”.
  1. Реформує Адміністрацію президента, прибравши “кураторів”. Мовляв, АП має виконувати функцію канцелярії і напрацьовувати ідеї. Обіцяють розсекретити список гостей.

ЩО ПРО ЦЕ ДУМАЮТЬ ЕКСПЕРТИ

Військовий експерт Олег Жданов згоден з ідеєю розмежувати повноваження Міноборони та Генштабу.

“Якщо говорити перебільшено, то начальник Генштабу повинен бути старшим солдатом і займатися боєздатністю армії. Міністерство оборони – це онучі, консерви, зберігання техніки і боєприпасів, а також розвиток Збройних сил”, – говорить Жданов в коментарі LIGA.net.

За його словами, для реалізації цієї ідеї Зеленському доведеться звертатися в парламент і подавати законопроект.

Відносно розширення нормандського формату, то тут експерти вважають за необхідне, щоб цього захотіли самі США і Великобританія.

“Вони розуміють, що в рамках цього переговорного процесу швидкого врегулювання досягти складно. Тому вони не хочуть брати на себе відповідальність”, – припускає політолог Петро Олещук.

За його словами, переговори з Росією при міжнародних посередниках – це те, чим займався і діючий президент. Єдине, що Росія може скористатися зміною влади в Україні і погодитися на прямі переговори без будь-яких посередників.

“Порошенка вони вже знають, а ось Зеленського ні”, – пояснює Олещук в коментарі LIGA.net.

Він вважає, що Медведчук бере участь в переговорному процесі, тому що цього хоче Росія. Тому відмова від його послуг, скоріше, залежить від волі Володимира Путіна. Олещук зазначає, що якщо навіть президент заговорив про необхідність перезавантаження антикорупційних органів, то цього захоче і президент Зеленський. Тому ідея дати цим органам свободу може провалитися.

Економічні пропозиції команди Зеленського прокоментував фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса.

На його думку, податкова амністія і податок на виведений капітал – це погані ідеї, які суперечать програмі МВФ.

“Податкова амністія може робитися, але не відразу, а як завершальний етап податкової реформи. Також амністія не торкнеться чиновників і депутатів. Тому що вони легалізують все, що у них є, і потім ви їм ніколи нічого не пред’явите”, – вважає Фурса.

За його словами, в даний момент це несвоєчасне і небезпечне рішення. Також, як і податок на виведений капітал, який загрожує збільшити дефіцит бюджету на 50-80 млрд грн.

Фурса підтримує ідею створення Служби фінансових розслідувань (СФР), проте важливо чітко і правильно реалізувати її, зазначає він. Зокрема, вирішити питання підпорядкування СФР і обрання керівництва.

“Від конвенції про обмін податковою інформацією ми нікуди не дінемося, це частина плану BEPS. Але спочатку вони хочуть зробити собі амністію, легалізувати всі свої гроші, а потім вони готові обмінюватися будь-якою інформацією”, – іронізує Фурса.

Читайте також: Команда Зеленського назвала ще кілька своїх експертів

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE