Politerno > Україна і світ > У ГПУ не кажуть, чи проситимуть Канаду продовжити санкції проти Портнова

У ГПУ не кажуть, чи проситимуть Канаду продовжити санкції проти Портнова

  • 26 Листопада, 2019
  • 718 Переглядів
  • 0

Генпрокуратура не відповіла журналістам, чи є підстави для збереження санкцій проти Андрія Портнова і чи поінформують про це канадську сторону, яка розглядає можливість виключення його зі санкційного списку.

Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

У ГПУ послались на те, що ця інформація є “таємницею слідства і може бути розголошена лише з письмового дозволу слідчого або прокурора”.

У запиті журналісти просили повідомити, чи здійснює Генеральна прокуратура, або її підрозділи, досудові розслідування, в яких досліджується роль та діяльність Андрія Портнова, та чи нове керівництво відомства поділяє позицію, викладену в листі нині звільненого заступника генпрокурора Сергія Кізя, надісланого ним у Канаду, про те, що не існує підстав для перебування Андрія Портнова у санкційному списку Канади.

У ГПУ залишили ці питання журналістів без відповіді.

Також у відомстві відмовились роз’яснити, чи не перевищив Кізь службові обов’язки, коли на запит адвокатів Портнова направив до Канади листа, в якому заявив про відсутність підстав для перебування Портнова в санкційних списках.

Згодом у ГПУ надіслали доповнення до відповіді, в якому самоусунулися від поставлених журналістами запитань, повідомивши, що “з 20.11.2019 органи прокуратури втратили повноваження щодо здійснення досудового розслідування”.

Нагадаємо, 25 листопада Радіо Свобода з посиланням на два джерела в уряді Канади повідомило, що санкції щодо Андрія Портнова, запроваджені урядом Канади після Революції Гідності, можуть зняти найближчим часом, якщо Генпрокуратура України не повідомить Канаді про наявність підстав для їхнього продовження.

Підставою для розгляду питання щодо зняття санкцій з Андрія Портнова став лист ГПУ в посольство України в Канаді і в Міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади, в якому тодішній заступник генпрокурора Сергій Кізь повідомив, що “станом на 29 липня 2019 року юридичні підстави для перебування Андрія Портнова у санкційному списку відсутні”.

Джерела “Радіо Свобода” в канадському уряді пояснили, що у разі, якщо нове керівництво ГПУ не поділяє позицію, викладену в листі свого колишнього працівника, та має іншу інформацію, воно має в найкоротші терміни поінформувати про це Міністерство закордонних справ Канади офіційними каналами комунікації.

У посольстві України в Канаді не стали коментувати ймовірність зняття санкцій щодо Портнова, лише зазначили, що “у питаннях санкцій Канада, як правило, враховує позицію Генеральної прокуратури України з огляду на її визначену законодавством ключову роль у міжнародно-правовому співробітництві”.

Читайте також: Влада пояснила, чому не розслідуються справи Майдану

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE