Politerno > Тернопільщина > Рада голів ОТГ Тернопільщини: суперечки за новим Перспективним планом (фото, відео)

Рада голів ОТГ Тернопільщини: суперечки за новим Перспективним планом (фото, відео)

  • 27 Листопада, 2019
  • 7177 Переглядів
  • 0

Нова адміністративна карта Тернопільщини. Які села приєднають до обласного центру? Хто за, хто проти, хто зацікавлений в «удільних князівствах». Уже більше тижня в гарячих дискусіях триває обговорення змін до Перспективного плану формування громад Тернопільської області.

У середу відбулася нарада в ОДА, на яку запросили мерів міст, голів ОТГ та сільських рад. Головував на нараді Ігор Сопель. Доповідав з питання змін до Перспективного плану начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Володимир Харченко.



– Нема в природі і не може існувати ідеального перспективного плану, який задовольнить інтереси усіх і не буде викликати заперечень від жодної з громад, – сказав у вступній промові доповідач.

Відповідно до чинного перспективну плану Тернопільщина може мати 64 ОТГ. За словами Володимира Харченка, пропозиція від Міністерства регіонального розвитку передбачає скорочення на два десятка об’єднаних громад. Передумовою ліквідації ОТГ шляхом приєднання до інших є те, що майже половина ОТГ малочисельна – населення менше п’яти тисяч  жителів.   

– Тернопільська область займає сімнадцяте місце в Україні по кількості мало чисельних громад. Дрібні і мало чисельні громади мають найбільше проблем із забезпеченням виконання в повній мірі покладених на них функцій, які передбачені законодавством, – наголосив Володимир Харченко.

На півночі Тернопільщини Шумськ, Кременець, Почаїв, Ланівці стануть центрами великих ОТГ. Проект змін до перспективного плану передбачає приєднання Борсуківської ОТГ до Ланівців. Голова Борсуківської ОТГ на нараді сказав що сільські депутати просять зберегти їхню громаду окремо. Таке ж прохання висловив голова Лопушнянської ОТГ, яку планують об’єднати до Почаєва.  Вишнівецька ОТГ теж розростеться кількома селами з Кременецького району. Там зауважень не прозвучало.

Та чим ближче до Тернополя, тим напруженіше. От у Зборівському районі виникло питання. Мінрегіон вбачає, що Озернянську ОТГ варто приєднати до Зборівської. Втім, такого об’єднання не хочуть обидві громади. Про це у своїх виступах сказали голови громад Руслан Максимів та Богдан Наконечний.



Крім того, утворена вже Млиновецька ОТГ і 22 грудня відбудуться там перші вибори. Її теж планують приєднати до Зборова.

Того ж дня перші вибори відбудуться у Велобірківській ОТГ. Селищний голова Великих Бірок Роман Мацелюх у своєму виступі висловив незгоду з пропозицією облдержадміністрації приєднати їхню громаду як до Байковецької, так і до Великогаївської ОТГ.

– У нас 22-го числа вибори. Ви пропонуєте включити Великі Бірки і Малий Ходачків в Байківці. Дивні речі. Або до наших сусідів у Великі Гаї. Це абсолютно не сприймається ніким і не буде сприйнято. Якщо треба ми завтра будемо всі тут, – заявив Роман Мацелюх, наголошуючи на можливі протести.


До самого Тернополя готові приєднуватися села лише Зборівського району. Але категорично проти об’єднання з містом околиці Тернополя.

Виступав голова Підгороднянської сільської ради, який наголосив на тому, що ОТГ з центром в Підгородньому на етапі завершення формування.

Втім, озвучені «новий» Перспективний план передбачає приєднання його громади з Тернополем.  

Заспокоїли Білецьку ОТГ. Вона залишається.



Настасівська ОТГ стане більшою майже втричі. Приєднують Мишковичі, Острів, Буцнів, Великі Лука, Миролюбівку та ще декілька сіл. Стоїть лише питання, де буде центр громади. На думку облдержадміністрації, найбільш зручний центр по логістиці – це Мишковичі. Зрештою, це громада, де найбільший політичний і економічний вплив має ПАП «Агропродсервіс» народного депутата Івана Чайківського.  

Сільський голова села Острів лише попросив голову Настасівської ОТГ не вирішувати за них свою долю. Адже мешканці Острова ще не прийняли рішення до кого приєднуватися.  

Суперечка щодо ОТГ навколо обласного центру час від часу про себе нагадувала. Голови Підгороднього та Великих Біркох запитували президію на чолі з головою ТОДА Ігорем Сопелем, що їм сказати у своїх громадах. Конкретної відповіді не чули.

Сам голова Тернопільської ОДА не виступав, не коментував ту чи іншу ситуацію. На закиди чи запитання відповідав Володимир Харченко та заступник голови ТОДА Олег Валов. Тож в підсумку по ситуації з Тернопільським районом погодилися окремо провести нараду з головами громад.

У Козівському районі «новим» Перспективним планом передбачено лише дві громади – з центрами в Козові та Кізлові. Однак, зараз є діюча Купчиннська ОТГ. Ця громада проти об’єднання з громадою Кізлова. Знову ж таки, і по цьому може бути окрема нарада.

У Підволочиському районі до громади села Скорики, яке є базовим для аграрного підприємства «Україна»  Олега Крижовачука приєднають Новосільську ОТГ.
 
Бережанська ОТГ за пропозицією Мінрегіону має охопити майже весь Бережанський район. Хоча в Нараївській ОТГ теж відбудуться перші вибори 22 грудня. Крім того, є Саранчуківська ОТГ. Її голова Володимир Петровський, який свого часу очолював Бережанську РДА, вважає неправильне таке утворення громади.



Взагалі, кожен район може мати свої локальні конфлікти через незгоду тої чи іншої громади приєднуватись до передбаченого «нового» Перспективного плану.

Окрім того, своє слово ще не сказала Тернопільська обласна рада. 28 листопада сесія. Обласні депутати будуть відстоювати ті ОТГ, де їх обрано. Тут теж можуть відбуватися суперечки.  

Нагадаємо,  депутати Тернопільської обласної ради занепокоєні таким розвитком подій. 29 листопада – дедлайн встановлений Кабміном по розробленню Перспективного плану. На сесії вони хочуть почути нового голову ТОДА Ігоря Сопеля. А також запрошують всіх голів районів та ОТГ, щоб ті мали змогу висловити думку своїх громад.

Крім питання щодо Перспективного плану області, також голови фракцій внесли пропозицію запросити на засідання народних депутатів Верховної Ради України від Тернопільщини для обговорення законопроекту щодо обігу земель сільськогосподарського призначення та питання створення в області госпітальних округів.  

Назарій Наджога

Читайте по темі: Що буде з громадами Тернопільщини? Перспективний план спотикання між облрадою та ОДА

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE