Politerno > Україна і світ > Україна оголосила демарш Казахстану з приводу заяви президента по Криму

Україна оголосила демарш Казахстану з приводу заяви президента по Криму

  • 4 Грудня, 2019
  • 991 Переглядів
  • 0

МЗС України глибоко стурбоване висловлюваннями президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва щодо заперечення анексії Криму Росією і готується здійснити відповідні демарші.

Про це повідомляє ЄП з посиланням заяву пресцентру Міністерства.

“Україна завжди розглядала Казахстан як свого партнера і друга. Принципи взаємної довіри, поваги незалежності, державного суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів, рівноправності та невтручання у внутрішні справи одна одної, а також неухильне дотримання загальновизнаних норм міжнародного права, лежать в основі міждержавних відносин між Україною і Республікою Казахстан. Ці підвалини зафіксовані у підписаному ще в 1994 році у Договорі про дружбу і співробітництво і з того часу наша держава неухильно їх дотримувалась”, – сказано в заяві.

Слова Токаєва не тільки суперечать вищенаведеним засадам українсько-казахстанських стосунків, а й міжнародно-визнаній позиції, зафіксованій у резолюції ГА ООН №A/RES/68/262 від 27 березня 2014 року, кажуть у Києві.

Читайте також: Конгрес США ухвалив резолюцію проти повернення Росії в G7

“Особливо прикро, що такі слова президента Казахстану прозвучали напередодні міністерського засідання ОБСЄ,- організації, членами якої є обидві країни, а одним з засадничих принципів її, згідно з Гельсінським заключним актом, є повага до суверенітету та територіальної цілісності держав”, – додали в МЗС.

В інтерв’ю для Deutsche Welle Токаєв заявив, що не називає те, що сталося з Кримом анексією.

“Те, що сталося, те сталося. Анексія – це занадто важке слово стосовно Криму… Від початку ми вірили в мудрість, порядність російського керівництва”, – сказав президент Казахстану.

Читайте також: Угорщина не просила в РФ допомоги у захисті меншин в Україні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE