Politerno > Тернопільщина > У Тернопільській обласній раді заявили про “червоні лінії” для президента та ставлення до голови ОДА

У Тернопільській обласній раді заявили про “червоні лінії” для президента та ставлення до голови ОДА

  • 4 Грудня, 2019
  • 2688 Переглядів
  • 0

Уповноважені представники фракцій Тернопільської обласної ради сьогодні виступили з заявою щодо «червоних ліній», які не може переступити президент України Володимир Зеленський. Заява стосується його зустрічі в рамках нормандського формату, яка має відбутися 9-го грудня.

Передувало сьогоднішній заяві обласної ради вчорашній спільний виступ парламентських фракцій «Голосу», «Європейської солідарності» та «Батьківщини».

Читайте по темі:  «У Раді зробили попередження Зеленському перед нормандськими переговорами».

Обласні депутати також були єдині у тому, що виклики, які стоять перед Україною напередодні “нормандської” зустрічі, можуть поставити під ризик саму українську державність, тому необхідно об’єднатись, щоб боротись за інтереси України, щоб протидіяти реалізації сценарію держави-агресора, щоб захистити національну безпеку.

У Заяві уповноважених представників депутатських фракцій у Тернопільській обласній раді щодо недопущення порушення національних інтересів України наголошують:

«Усвідомлюючи ризики для безпеки і національних інтересів України, реалізації європейського і євроатлантичного вибору Українського народу, які виходять з триваючої агресії Російської Федерації, заявляємо про необхідність дотримання під час переговорів у Нормандському форматі принципових позицій – «червоних ліній», порушення яких завдасть непоправної шкоди Україні».

Конкретні пункти, які фракції Тернопільської обласної ради вимагають в президента не переступити.
З тої ж заяви:

1.Жодних компромісів щодо унітарності держави – ніякої федералізації;

2. Жодних компромісів щодо європейського та євроатлантичного курсу;

3. Жодних політичних дій, зокрема виборів, на нині окупованих територіях Донбасу до виконання умов безпеки і де окупації, зокрема виведення російських військ, роззброєння незаконних збройних формувань, встановлення контролю за кордоном;

4. Жодних компромісів щодо де-окупації та повернення Криму Україні;

5. Жодного припинення міжнародних судових процесів проти Росії.

А також у заяві обласні депутати вимагають:

– забезпечення принципу «спершу безпека», включаючи всеохоплююче припинення вогню, виведення російських військ і зброї з території України;

– повернення контролю України над українсько-російським кордоном;

– жодних газових контрактів в обмін на національну безпеку.



Окрім представників фракцій, заяву підписали голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук, його перший заступник Василь Деревляний та заступник Любомир Крупа.

Як зазначив голова обласної ради, ця заява адресована президенту України, Уряду, Верховній Раді. Також її озвучать голові ТОДА Ігорю Сопелю.

Зокрема, Весиль Деревляний зазначив, якщо голова облдержадміністрації нехтуватиме вимоги представницького органу Тернопільщини в контексті «ринку землі с/г призначення» та «перспективного плану», тоді обласна рада перегляне і до нього ставлення.

– Якщо наше керівництво обласної державної адміністрації не буде відстоювати інтереси громади області, не буде доводити до вищого керівництва країни, що в області проти так званого продажу землі, що в області проти розформування об’єднаних територіальних громад, буде боятися ті звернення робити, ми в подальшому будемо переглядати делеговані повноваження і ставлення до «губернатора» області.

Нагадаємо, у листопаді на сесії депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення до вищого керівництва держави, в якому висловили «категоричну незгоду» зі спробами запровадити в Україні «ринок землі».  Окрім того, заявили вимогу про відставку Кабінету Міністрів.

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE