Politerno > Україна і світ > Клюєви і Ахметов в обхід санкцій зберігають контроль над бізнесом в Криму

Клюєви і Ахметов в обхід санкцій зберігають контроль над бізнесом в Криму

  • 17 Грудня, 2019
  • 966 Переглядів
  • 0

Екс-глава АП часів Віктора Янкуовича та екс-секретар РНБО України Андрій Клюєв та його рідний брат – колишній народний депутат Сергій Клюєв зберегли свій енергетичний бізнес в анексованому Росією Криму і продовжують працювати в обхід санкцій Європейського союзу.

Про це стало відомо під час спільного розслідування “Настоящего времени” та антикорупційного проєкту “Муніципальний сканер”. Розслідування, яке тривало майже два роки, називається “Кримський архів“.

Журналісти з’ясували, що кілька сонячних електростанцій в Криму, які раніше належали братам Клюєвим, після анексії Криму Росією перереєструвалися в російському реєстрі. Тепер їх засновниками є компанії з Австрії, Нідерландів, Кіпру, і з Британських Віргінських островів. Деякі з цих компаній, згідно з розслідуванням, продовжують працювати, а деякі перебувають на стадії ліквідації через судові процеси з російськими банками.

До незаконної анексії Криму Росією Клюєви отримали кредити в українських і російських банків на будівництво гелиостанций в Україні. До 2017 року компанії накопичили величезні борги. Україні довелося покривати збитки банків з державного бюджету. У розмірі близько мільярда доларів США. У свою чергу Росія почала судитися з власниками енергобізнесу.

Компанії Клюєвих до цього моменту заборгували близько 800 мільйонів євро. Це борги за кредитами, які компанії групи Activ Solar брали у “Внєшторгбанка” та “Сбербанку Росії” через їх українські філії. Тоді голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов погрожував, що російські державні банки можуть забрати геліостанції в рахунок кредитів.

Відзначається, що попри санкції та судові процеси з Росією, станції Клюєвих в анексованому Криму продовжують працювати. Ними володіє понад десять різних компаній зі схожими назвами. У всіх них працюють люди, які були тісно пов’язані з бізнес-активами Клюєвих.

Брати Клюєви з 2014 року перебували під персональними санкціями ЄС. Але до кінця 2018 і початку 2019 року їх зняли.

У той же час у спільному розслідуванні телеканалу “Настоящее время” та антикорупційного проекту “Муніципальний сканер” повідомляється, що український олігарх Рінат Ахметов в обхід санкцій зберігає контроль над туристичним бізнесом в окупованому Криму.

Повідомляється, що Ахметов зберігає контроль над дитячим табором “Берег”, санаторієм “Ай-Даніль” та резиденцією “Новий Кучук-Кой”. Зокрема, санаторій контролює екс-менеджер маріупольського заводу ім. Ілліча, який належить Ахметову. Дане підприємство регулярно укладає контракти з російськими компаніями, які знаходяться під санкціями.

Резиденція “Новий Кучук-Кой” після окупації Криму була перереєстрована на ТОВ “Старвіста Крим”, бенефіціаром якої є Ахметов. Крім того, другий за величиною дитячий табір “Берег” належить олігарху через кілька кіпрських та українських компаній.

У той же час в холдингу SCM заперечують зв’язок Ахметова з цими об’єктами, оскільки їх націоналізувала Росія. Однак у дитячому таборі підтверджують, що бізнесмен зберігає контроль над компанією, а російська влада не призначала тимчасову адміністрацію.

Зазначимо, Ахметов залишається найбагатшим українцем, його стан оцінюється в 9,6 млрд доларів.

Читайте також: “Не варто чекати на диво”: Рябошапка про розслідування щодо Коломойського і Ахметова

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE