Politerno > Україна і світ > У суді над Марківим прокурори використали роспропаганду – NYT

У суді над Марківим прокурори використали роспропаганду – NYT

  • 18 Грудня, 2019
  • 957 Переглядів
  • 0

В судовому процесі над нацгвардійцем Віталієм Марківим, якого в Італії звинуватили в причетності до вбивства фотографа Андреа Рокеллі на Донбасі у 2014 році, прокурори використали пропагандистські публікації російських ЗМІ.

Про це повідомляє УП з посиланням на New York Times.

За версією прокурорів у справі Марківа, під час військової служби на Донбасі, він нібито допоміг скоординувати атаку сил ЗСУ на групу цивільних осіб, серед яких був італійський фотограф Андреа Роккеллі, який загинув в зоні АТО 24 травня 2014 року.

За словами прокурора Андреа Занончеллі, слідство велося протягом двох років і ні до чого не привело “через відсутність співпраці з боку української влади”.

Однак, Занончеллі розповів, що в пошуковій системі Google він знайшов статтю, опубліковану провідною італійською щоденною газетою Corriere della Sera. Це було нібито інтерв’ю з неназваним капітаном української армії.

“Не приїжджайте сюди, це стратегічна зона … Зазвичай ми не стріляємо по місту або мирних жителях, але як тільки ми бачимо, що щось рухається, ми запускаємо важку артилерію. Ось що сталося з двома журналістами та їх перекладачем”, – цитує автор слова капітана.

Прокурор розцінив це як визнання провини.

Коли поліція допитала автора статті, журналістка сказала, що так зване інтерв’ю – це добірка висловів, які вона почула в розмові між солдатом і фотографом.

Згодом, італійська поліція встановила, що анонімним капітаном армії був Марків.

Серед представлених в суді доказів також були відеоматеріали, описані як отримані “з відкритих джерел”, “знайдені на YouTube” або “з місцевого телеканалу”, і всі вони мають логотип Russia Today і досі розміщені на каналі цього ресурсу в YouTube.

Як аргумент, на суді також використовувалася стаття, опублікована на пропагандистському ресурсі “Русская весна”, в якій стверджується, що МВС України нібито вступило в змову з однополчанами Марківа, щоб захистити його.

У ній був опублікований якийсь “документ”, що нібито був добутий від української влади, в якому вказувалося, що товариші Марківа дають свідчення на його користь.

Прокурор Занончеллі заявив, що ніхто не з’ясовував справжність “документа” і він представив його, “щоб показати сам факт його існування для оцінки судом”.

При цьому він заявив, що ця стаття не має вирішального значення в дискредитації свідків, запрошених захистом, оскільки вони нібито самі “суперечили один одному”.

Прокурор заявив також, що не вважає репортажі Russia Today вирішальними факторами при винесенні вироку.

Але при цьому присяжним забороняється обговорювати аргументи, які переконали їх у винуватості Марківа.

Присяжні написали в остаточній постанові, що соратники Марківа “були проінструктовані для дачі заздалегідь узгоджених відповідей” і що стаття “Русской весни” “містить деякі елементи, які, як припускається, вказують на правду”.

Нагадаємо, 12 липня суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа, звинуваченого у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Роккеллі на Донбасі у 2014 році.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE