Politerno > Тернопільщина > ЗНО по-новому і скасування держдипломів – що чекає тернопільських освітян

ЗНО по-новому і скасування держдипломів – що чекає тернопільських освітян

  • 19 Грудня, 2019
  • 2087 Переглядів
  • 0

Народні депутати проголосували за проєкт закону №2299 про вдосконалення вищої освіти в Україні. За вказаний законопроєкт сьогодні на засіданні Верховної Ради проголосував 321 нардеп. Які нововведення і зміни передбачає введений документ розповів його співавтор, депутат Сергій Бабак у коментарі «ВВС News Україна».

Кожен ВНЗ видаватиме свої дипломи

Законопроєкт скасовує дипломи державного зразка. Співавтор закону і голова Комітету з питань освіти науки та інновацій Сергій Бабак повідомив, що кожен виш відтепер видаватиме дипломи, які вважатиме потрібними.

Це пов’язано з тим, що якість освіти у кожного навчального закладу різна, тому дипломи не можуть бути однакового зразка. При цьому якщо навчання проводиться не за акредитованою програмою, то диплом для студента не передбачений, оскільки вважається, що він просто послухав курси.

“Якщо ми хочемо давати диплом про вищу освіту, освітня програма, за якою навчалися студенти, має бути акредитована незалежним агентством. Інформація про такий диплом буде внесена до Єдиної державної бази освіти”, – зазначив Бабак.

Ретельний підхід до статусу «національний»

Статус «національний» для вищих навчальних закладів будуть давати рідше, оскільки він з часом знецінився. За словами автора закону, наразі близько 110 ВНЗ мають такий статус, але не всі відповідають йому.

Бабак додав, що забирати звання національного у навчальних закладів не будуть. Але надалі видаватимуть його менше і з ретельнішим підходом.

Мотиваційний лист при вступі

Для вступу до вишу абітурієнту тепер потрібно не тільки хороший бал ЗНО, але й мотиваційний лист, написаний ним самим. Це лист необхідно писати під час основної сесії незалежного оцінювання, а результати за нього будуть оприлюднені на сайті навчального закладу.

Абітурієнт у своєму мотиваційному листі повинен розповісти про причини, чому йому хоче вчитися саме в цьому ВНЗ і на цьому факультеті. Поки дане нововведення не обов’язкове. Лист будуть вводити виші на власний розсуд з 2021 року.

Абітурієнти з ОРДЛО і Криму

Жителі окупованих територій України зможуть вступати по спрощеній системі до великої кількості вищих учбових закладів України.

Згідно з даними Міністерства освіти, у 2019 році з непідконтрольних Києву територій в українські виші вступили 1,6 тис. осіб і 265 – з Криму.

Мова навчання і покарання за плагіат

З прийнятого законопроєкту прибрали правку про мову навчання для іноземних студентів. Спочатку автори пропонували, що навчання для них “може здійснюватися іноземною мовою”, однак проти виступили деякі активісти, викладачі та нардепи. На їхню думку, це лише б заохочувало русифікацію студентів-іноземців.

Також закон передбачає збільшення відповідальності для студентів за плагіат і фальсифікацію навчальних робіт. Це може стати причиною для невидачі диплома.

Пільги для ветеранів та військових

Ветерани війни на Донбасі, люди з інвалідністю, отриманою на війні, і діти ветеранів отримують пільги у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;

Військовослужбовці за контрактом або звільнені зі строкової служби зможуть вступати в університети без ЗНО, проте за результатами вступних іспитів. Також це стосується випускників військових ліцеїв.

Читайте також: Що обіцяють чиновники Тернопільській області у 2020 році. Освіта

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE