Politerno > Україна і світ > Зеленський підписав закон, який звільняє директора ДБР

Зеленський підписав закон, який звільняє директора ДБР

  • 24 Грудня, 2019
  • 855 Переглядів
  • 0

У вівторок, 24 грудня, президент Володимир Зеленський підписав зміни до закону про Державне бюро розслідувань.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Директор ДБР Роман Труба прокоментував підписаний президентом закон у Telegram.

За словами Труби, з набранням чинності закону, директор та заступники достроково припиняють повноваження.

У своїй колонці для УП Труба поскаржився, що з ухваленням нового закону:

  • вводиться парламентський контроль – неприпустима норма, яка ставить у залежність перед парламентом весь правоохоронний орган. Адже парламент, який не має жодного відношення до призначення директора ДБР, відтепер зможе його звільнити. Тобто директор має “дружити” з депутатами;
  • не посилено організаційну структуру ДБР: не змінено кількість теруправлінь (наразі їх лише 7, і кожне охоплює декілька областей), не надано можливість створювати представництва в областях, фактично не змінено чисельність працівників.

Нагадаємо, 3 грудня ВР підтримала у другому читанні президентський законопроект № 2116 “Про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань”. Згідно з законопроєктом, чинного директора ДБР Романа Трубу та його заступників повинні звільнити.

Також депутати підтримали поправку, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. За неї проголсували 334 депутати.

Згідно із законом, очільник бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав закон.

Статті про проведення конкурсу на заступників керівника ДБР виключаються, натомість директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників.  

Також у документі виключається участь прем’єр-міністра у призначенні директора ДБР. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Слід зазначити, що Конституційний суд визнав частково неконституційними положення законопроєкту, який передбачає право президента призначати і звільняти керівників НАБУ та ДБР.

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що основним претендентом на посаду директора Державного бюро розслідувань є народна депутатка з фракції “Слуга народу” Ірина Венедіктова.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE