Politerno > Україна і світ > Головним кандидатом на посаду керівника ДБР є нардепка від “СН” Венедіктова – Бутусов

Головним кандидатом на посаду керівника ДБР є нардепка від “СН” Венедіктова – Бутусов

  • 23 Грудня, 2019
  • 1142 Переглядів
  • 0

Основним претендентом на посаду директора Державного бюро розслідувань є народна депутатка з фракції “Слуга народу” Ірина Венедіктова.

Про це написав у Фейсбуці головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов.

Він зазначив: “Основним кандидатом на пост директора Державного бюро розслідувань на даний момент розглядається народний депутат Ірина Венедіктова

Сьогодні великий резонанс отримала чергова порція записів розмов у кабінеті ексглави ДБР Романа Труби, де Труба в липні 2019-го обговорював деталі кримінальних справ з Андрієм Смирновим – на той момент адвокатом, а нині – заступником голови Офісу президента.

Швидше за все, викид саме зараз розмов Смирнова пов’язаний із боротьбою за призначення голови ДБР. Президент Володимир Зеленський має намір найближчими днями визначитися з новим кандидатом на цю одну з ключових правоохоронних структур.

Однак, за даними джерел Цензор.НЕТ, в ОП Смирнов на даний момент не розглядається як імовірний кандидат на цю посаду. Справа в тому, що в системі влади Зеленського посада заступника глави ОП вагоміша, ніж посада керівника відомства. Смирнов займається координацією роботи всіх правоохоронних органів і судовими питаннями, це ширший функціонал і більші важелі впливу, ніж саме по собі ДБР, і що найважливіше в системі Зеленського – майже щоденний особистий контакт із президентом.

За даними наших джерел, президент розглядає на пост глави ДБР кандидатуру Ірини Венедіктової, депутата “Слуги народу”, голови комітету з питань правової політики ВР.

Венедіктова на виборах була третім номером у списку СН. Венедіктова є відомим юристом в комерційному праві, доктором наук, працювала в низці великих юридичних компаній, арбітром арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України. Завідувала кафедрою цивільно-правових дисциплін на юридичному факультеті Національного університету імені Каразіна в Харкові. Є членом науково-консультативної ради при Верховному суді.

Венедіктова не має досвіду практичної роботи в правоохоронних органах, і не займалася кримінальним процесом. Водночас, вона закінчила Харківський університет внутрішніх справ і також займалася там науковою діяльністю, має, за даними наших джерел, звання капітана поліції.

Втім, великий досвід правоохоронної діяльності має чоловік Венедіктової – Денис Колесник, співробітник Національної поліції України, департаменту кіберполіції. А також багато порадити зможе батько Ірини, Валентин Венедіктов, перший проректор Харківського університету внутрішніх справ, генерал-майор міліції.

Чи зможе Венедіктова вибудувати таку роботу, чи зможе вона побудувати структуру, яка тільки в процесі створення – велике питання. Відомо, що вона брала участь у конкурсі на посаду судді цивільного касаційного суду в складі Верховного суду, але провалилася ще на етапі письмових іспитів, не набравши необхідної кількості балів.

Думаю, ключову роль в очах Зеленського має історія особистих стосунків і незалежність Венедіктової від впливу Андрія Богдана та Андрія Портнова, які, як відомо з аудізаписів та інформації ЗМІ, впливали на роботу глави ДБР Романа Труби. Публікація записів серйозно дискредитувала владу.

Поки констатуємо, що мотивація в призначеннях мала і матиме насамперед політичний характер”.

Нагадаємо, 3 грудня ВР підтримала у другому читанні президентський законопроект № 2116 “Про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань”. Згідно з законопроєктом, чинного директора ДБР Романа Трубу та його заступників повинні звільнити.

Одразу ж після голосування стало відомо, що наступним директором Державного бюро розслідувань може стати заступник генерального прокурора Руслана Рябошапки Віктор Трепак.

Слід зазначити, що Конституційний суд визнав частково неконституційними положення законопроєкту, який передбачає право президента призначати і звільняти керівників НАБУ та ДБР.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE