Politerno > Україна і світ > Парламент ухвалив закон, щодо перезавантаження ДБР

Парламент ухвалив закон, щодо перезавантаження ДБР

  • 3 Грудня, 2019
  • 907 Переглядів
  • 0

Народні депутати підтримали у другому читанні президентський законопроект № 2116 “Про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань”.

За законопроєкт проголосувало 250 депутатів. З них 224 депутати “Слуги народу”, 2 депутати ОПЗЖ, 1 голос дала группа “За майбутнє”, 18 депутатів “Голосу”, 5 позафракційних.

До законопроєкту було подано понад 300 поправок.

Зокрема, депутати підтримали поправку №318, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану у ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. За неї проголсували 334 депутати.

Згідно із законом, очільник бюро самостійно буде здійснювати керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками, як це визначав закон.

Статті про проведення конкурсу на заступників керівника ДБР виключаються, натомість директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників.  

Також у документі виключається участь прем’єр-міністра у призначенні директора ДБР. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Як пише ЦПК, згідно з законопроєктом, чинного директора ДБР Романа Трубу та його заступників звільнять.

Нагадаємо, адвокатка сімей Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування проти зупинки справ Майдану.

Труба скаржився, що через нестачу слідчих розслідування справ Майдану, які передадуть ДБР із прокуратури, затягнеться. “5 тисяч томів матеріалів, які будуть передані новим слідчим. 5 років розслідування, які потрібно відмотати назад та дослідити з самого початку. На якийсь час це зупинить розслідування”, – зазначав він.

В Генпрокуратурі переконували, що слідство на час передачі справ не зупинятиметься.

Як заявив голова комітету Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, правку до закону про Держбюро розслідувань, яка б дозволила продовжити розслідування справ Майдану, не ухвалили 15 листопада, бо могли виникнути питання до її законності, заявив депутат від «Слуги народу».

Директор ДБР Роман Труба заперечив, що розслідування справ Майдану зупинено через відсутність норми в законодавстві про переведення слідчих ГПУ до ДБР.

Читайте також: Товариш Труби продавав закриття справ в ГБР

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE