Politerno > Україна і світ > Що буде з податками у 2020 році

Що буде з податками у 2020 році

  • 28 Грудня, 2019
  • 907 Переглядів
  • 0

Українська влада планує у 2020 році провести податкову реформу. Нові податки та ставки мають запрацювати з 2021 року.

Про ключові пропозиції щодо податкової реформи повідомив голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев в інтерв’ю виданню «Мінфін».

Оподаткування доходів українців

У ході податкової реформи можуть об’єднати податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок та військовий збір. Всі ці податки сплачуються із зарплати найманих працівників та доходів, які отримують українці.

Ставка податку на доходи складає 18%, а з військового збору — 1,5%. Єдиний соціальний внесок має свою особливість: його сплачує роботодавець, нараховуючи цей податок на фонд заробітної плати, тобто, фактично, цей збір не вираховують із зарплати і він є своєрідним «податком за найманих працівників». На відміну від інших податків, збір сплачують до Пенсійного та інших соціальних фондів. Його ставка — 22%.

ПДВ та акцизи

Непрямі податки — податок на додану вартість та акцизи — планують привести у відповідність до європейського законодавства.

«Що стосується ПДВ, ми хочемо привести його у відповідність до 112 Директиви ЄС, вносимо зміни для «синхронізації» нашого ПДВ з європейським», — повідомив Гетманцев.

Він додав, що для алкоголю та тютюну уряд запровадить електронні акцизні марки.

Прибутки підприємств

У Верховній Раді розглядають ідею податку на виведений капітал замість класичного податку на прибуток. Податок на виведений капітал — це концепція, яка передбачає, що податок підприємство заплатить лише з тієї суми, яку воно вирішить заплатити своїм власникам. Зокрема, мова йде про виплати власникам дивідендів або подібних платежів.

«Щодо оподаткування прибутку підприємств: ми розглядаємо введення податку на виведений капітал (НВК) для підприємств, але в обмежених обсягах, не для всього бізнесу. Наприклад, як варіант можна встановити планку з обігу», — зазначив Гетманцев.

Зокрема, для компаній з невеликим оборотом можуть дозволити сплачувати податок на виведений капітал. Великим компаніям залишать традиційний податок на прибуток. Останній розраховують як різницю між доходами та витратами, що визначається у фінансовій звітності.

Екологічний податок та оподаткування нерухомості

«Повністю реформувати плануємо екологічний податок, який в існуючому вигляді є неефективним і створює сприятливі умови для корупції. Торкнемося також місцевих податків», — повідомив голова податкового комітету.

Оподаткування нерухомості планують прив’язати до ринкової вартості. Тобто, розмір податку залежатиме від вартості житла чи приміщення: чим дорожчою є нерухомість — тим більше доведеться заплатити за неї державі. Розраховувати ринкову вартість планують за допомогою електронної бази даних, до якої вже зараз почали вносити дані про ціну купівлі та продажу нерухомості.

Розмір ставки оновленого податку з нерухомості наразі обговорюється. Також обговорюється розмір плати за землю. Наразі відомо, що вона точно зросте.

Податкову реформу Рада планує ухвалити до 1 липня 2020 року для того, аби у бізнесу була можливість пристосуватися до нових податкових правил. Запрацює податкова реформ з 1 січня 2021 року.

Читайте також: Перший Майдан для Зе. Чому ФОПи і великий бізнес готують бунт проти податкової революції від нової влади

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE