Politerno > Україна і світ > Зеленський у Мюнхені говорив про новий принцип розведення сил, вибори в ОРДЛО і переговори з ватажками Л/ДНР (Відео)

Зеленський у Мюнхені говорив про новий принцип розведення сил, вибори в ОРДЛО і переговори з ватажками Л/ДНР (Відео)

  • 15 Лютого, 2020
  • 944 Переглядів
  • 0

Україна ініціює розведення сил уздовж лінії розмежування в Донбасі за “секторальним принципом” і планує провести місцеві вибори разом з виборами в ОРДЛО у жовтні 2020 року відповідно до українського законодавства.

Про це заявив президент Володимир Зеленський на Мюнхенській конференції з безпеки.

“Хочу розповісти про ініціативу української сторони про розведення за так званим секторальним принципом. Згідно йому, лінія розмежування розбивається на сектори. Здійснюється поступове розведення сил і засобів. Перехід від одного сектора до наступного можливий тільки після того, як СММ ОБСЄ веріфікує, що в секторі відсутні будь-які незаконні збройні формування, озброєння і військова техніка. Вже найближчим часом ми детально поінформуємо учасників Нормандського формату про зміст цієї ініціативи”, – сказав він.

Президент нагадав про те, що на саміті в Парижі “нормандська четвірка” домовилася узгодити три додаткових ділянки розведення сил і засобів до кінця березня.

“Зараз наша сторона запропонувала і майже узгоджено одну ділянку, ми в процесі, працюємо”, – зауважив Зеленський.

Президент також зазначив, що необхідні дієві механізми для забезпечення всеосяжного припинення вогню: “Ми домовилися в Парижі, що підтвердимо прихильність всеосяжному припиненню вогню. І відповідну заяву Тристоронньої контактної групи прийнято 18 грудня 2019 року. Але повну тишу так і не вдалося забезпечити. Майже за 2 місяці зафіксовано понад 400 обстрілів українських позицій, в результаті яких продовжують гинути наші солдати. Потрібні дієві механізми, за якими припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті”.

Також президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна планує провести місцеві вибори разом з виборами в ОРДЛО в жовтні 2020 року, і відбутися вони повинні відповідно до українського законодавства. 

За його словами вибори в ОРДЛО не можуть бути проведені без дотримання безпекових і політичних умов і з порушенням Конституції України.

“Наше бажання сьогодні – провести місцеві вибори по всій території України, включаючи окремі райони Донецької і Луганської областей, в жовтні 2020 року. Але зробити це без елементарних безпечних і політичних умов, порушуючи Конституцію України та міжнародні стандарти демократичних виборів, неможливо”, – стверджує Зеленський.

Президент стурбований тим, що РФ відкрито повідомляє про те, скільки паспортів було видано жителям України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в АР Крим.

“Я говорив про це в Парижі і повторюю ще раз. Людям на Донбасі потрібні вибори, які будуть визнані легітимними. І вони не можуть бути такими, якщо відбудуться не за українським законодавством, під звуки пострілів і без контролю над українським кордоном”, – підкреслив він.

Президент Зеленський виключив можливість того, що Україна вестиме “прямий діалог” із ватажками самопроголошених “республік” на Донбасі.

Зеленський заявив, що така ідея час від часу звучить від партнерів, як механізм домовленостей про  припинення вогню, але Україна не дасть на нього згоду.

“Потрібні дієві механізми, за якими припинення вогню відбудеться не на словах, а в реальному житті. Нас переконують, що таким дієвим механізмом є прямий діалог з так званою місцевою владою в ОРДЛО”, – розповів він.

Президент пояснив, що готовий до діалогу до мешканцями ОРДЛО, але у іншому форматі: “Ми готові до діалогу з мирним населенням цих територій. Але не з тими, хто є невизнаним з точки зору міжнародного права, а отже, не може представляти місцеве населення”.

Також, за його словами, треба включити до діалогу переселенців.

“Є ще щонайменше півтора мільйона донеччан і луганців, які були змушені покинути рідний дім. Саме тому ми ініціювали створення громадської діалогової платформи “Мир Донбасу”, до якої вони мають бути залучені. Вони мають бути залучені до консультацій на мінському майданчику й брати активну участь в обговоренні свого майбутнього у складі єдиної України”, – заявив він.

Ідею залучення переселенців до мінського процесу Зеленський запропонував під час Нормандського саміту в Парижі, але наразі не відомо про згоду РФ на таке коригування мінського процесу.

Нагадаємо, на полях 56-ї Мюнхенської конференції з питань безпеки президент України Володимир Зеленський зустрівся з директоркою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Це вже другі перемовини глави держави з очільницею МВФ цього року.

Читайте також: А чи був Патрушев? Чому оманські пригоди Зеленського не закінчуються

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE