Politerno > Україна і світ > Зеленський вимагає прийняття “антиколомойського закону” – подробиці документу і чи буде сесія

Зеленський вимагає прийняття “антиколомойського закону” – подробиці документу і чи буде сесія

  • 24 Березня, 2020
  • 996 Переглядів
  • 0

Першочерговою умовою щодо надання Україні кредитної програми на $ 5 млрд і допомоги по коронавірусу МВФ визначив прийняття парламентом законпроекту №2571 (“антиколомойського”) про банки.

У зв’язку з цим, як повідомляє джерело ZN.UA в керівництві ВР, президент Володимир Зеленський наполягає на проведенні в четвер, 26 березня, позачергового засідання Верховної Ради, на якому депутати повинні затвердити цей закон.

Робоча група щодо обговорення по ньому з профільними фахівцями від фракцій створена на базі парламентського комітету з економічної політики. Дистанційно депутати повинні погодити зміни до законопроекту, який надав сьогодні Кабінет міністрів, для того щоб у нинішній ситуації не влаштовувати дебати в сесійній залі, а тільки прийти і проголосувати.

Вчора, 23 березня, Кабмін затвердив нову версію законопроекту, який регулює порядок судового оскарження рішень НБУ про виведення банків з ринку, пише видання НВ з посиланням на копію документа.

Як відомо, перша версія законопроекту була зареєстрована в парламенті під номером 2571, а згодом і відкликана у зв’язку з відставкою уряду Олексія Гончарука,

Головне нововведення проекту, порівняно з попередніми редакціями – зміна формули, за якою Коломойський і Боголюбов можуть у суді вимагати компенсацію за втрату банку. Законопроект встановлює поняття “реальних збитків”, які потрібно підтвердити за допомогою міжнародної аудиторської компанії за принципом вартості акцій банку, яку міг би сплатити гіпотетичний покупець на момент рішення про неплатоспроможність. Компанію обирає український суд, який вирішує можуть екс-бенефіціари претендувати на компенсацію.

Ще одне важливе нововведення: навіть якщо екс-власники банку-банкрута отримають право на відшкодування збитків, це не звільняє їх від іншої відповідальності, в тому числі, за потенційне шахрайство з допомогою підконтрольного фінустанови.

У такому варіанті у Коломойського шансів отримати якусь компенсацію за націоналізацію банку немає, оскільки на момент його передачі до Фонду гарантування, капітал банку був негативним. Але важливо, щоб проект закону не змінився під час розгляду в парламенті, інакше його знову заберуть на доопрацювання, а Україна знову не отримає грошей.

Однак є ряд моментів, які не дають впевненості у проведенні позачергової сесії.

По-перше, керівництво ВР категорично виступає за дотримання регламенту і виконання рішення Конституційного Суду, який трактує чітко, де і яким чином депутати мають голосувати особисто.

По-друге, немає впевненості в тому, що депутати зберуться на сесію, оскільки серед них вже є чимало заражених.

По-третє, у проведенні сесії з таким порядком денним та прийнятті закону не зацікавлений Ігор Коломойський, у якого є чимало своїх депутатів, і він веде переговори з іншими фракціями про неявку в зал.

По-четверте, для скликання позачергової сесії необхідна узгоджена заява трьох фракцій. До цього часу невідомо, хто саме, крім “Слуги народу”, готовий ініціювати засідання.

Читайте також: Безсмертний про помилки влади у боротьбі з коронавірусом: “Підтримку отримали олігархи, а не дрібний і середній бізнес”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE