Politerno > Україна і світ > Буславець, яка лобіювала знижку на газ для Ахметова, комітет ВР підтримав на посаду глави Міненерго

Буславець, яка лобіювала знижку на газ для Ахметова, комітет ВР підтримав на посаду глави Міненерго

  • 29 Березня, 2020
  • 1456 Переглядів
  • 0

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг просить прем’єр-міністра Дениса Шмигаля якнайшвидше внести кандидатуру міністра енергетики та захисту довкілля на найближчому засіданні парламенту, а також висловив підтримку Ользі Буславець.

За даними ZN.UA після низки співбесід на її кандидатурі зупинився президент Володимир Зеленський.

“17 березня в засобах масової інформації почали з’являтися відомості щодо можливого призначення на посаду міністра енергетики та захисту довкілля Буславець Ольги Анатоліївни. Ми хочемо висловити підтримку цьому кандидатові та наголосити, що Буславець О.А. є справжнім професіоналом енергетичної галузі, кандидатом технічних наук, заслуженим енергетиком України. Понад 14 років Буславець О.А. працювала на керівних посадах міністерства енергетики, де зарекомендувала себе висококваліфікованим фахівцем, умілим організатором, що діє планомірно та результативно. Останні роки була на передовій реформування ринку електричної енергії, активно сприяла забезпеченню енергетичної безпеки держави та фінансової стабільності суб’єктів електроенергетики, захисту прав споживачів електричної енергії”, – йдеться в тексті звернення депутатів.

“Призначення Буславец О. А. на посаду міністра енергетики та захисту довкілля позитивно вплине на галузь і стабілізує роботу міністерства. Ми впевнені, що відбір Буславець як кандидата на посаду міністра, будується виключно на професійних якостях і виключає будь-який політичний вплив”, – додають депутати.

Також у зверненні йдеться, що більшість народних депутатів, членів профільних комітетів, сьогодні вважають недоцільним розділення міністерства енергетики та захисту довкілля на два окремих міністерства враховуючи необхідність збереження часу для вирішення нагальних проблем енергетичної галузі України.

“Оскільки енергетична галузь є фундаментальною для економіки держави, ми вважаємо що Мінеконерго повинен очолювати професіонал в енергетичній сфері, а питання формування та реалізації внутрішньої політики мають бути покладені на першого заступника міністра”, – відзначають вони.

Депутати просять “невідкладно внести кандидатуру міністра енергетики та захисту довкілля на найближчому засідання Верховної Ради”, що заплановане на 30 березня.

В якості заступника Буславець розглядався чинний в. о. міністра енергетики Віталій Шубін, однак він не пройшов поліграф. Його і Буславець перевіряли в першу чергу на предмет можливого лобізму інтересів компаній Ріната Ахметова.

Як повідомили “Наші гроші” з посиланням на проєкт постанови уряду та пояснювальну записку до нього, під якою стоїть підпис колишньої гендиректорки Директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та навколишнього середовища Ольги Буславець, у жовтні 2019 року вона була одним із розробників проекту постанови Кабміну, якою пропонувалося надати ТОВ “ДТЕК Східенерго” ціну на газ нижчу від ціни продажу “Нафтогазом” населенню та іншим захищеним споживачам на 46%-69%.

У пояснювальній записці вказано, що вироблена на газу за ринковою ціно електроенергія Луганської ТЕС перевищує граничну ціну на електроенергію на Ринку на добу наперед і не покривають собівартість виробництва. А тому було запропоновано встановити пільгову ціну на газ для приватної компанії.

Ринкова ціна тоді коливалась в діапазоні 4-5 тис грн, тобто майже вдвічі дорожче.

Уряд Олексія Гончарука не прийняв постанову про надання знижок на газ “ДТЕК Східенерго”, хоча уряд Володимира Гройсмана влітку 2019 року приймав подібне рішення на користь Ріната Ахметова.

У кінці липня 2019 року Луганська ТЕС, яка належить ТОВ “ДТЕК Східенерго”, заявила про перехід на вугілля для виробництва електроенергії через неотримання квот на транспортування антрациту з російських шахт Ріната Ахметова.

Після того було розроблено проєкт постанови уряду про те, щоб державний НАК “Нафтогаз” продавав природній газ компанії “ДТЕК” за спеціальною ціною 2895 грн за тисячу кубометрів (без урахування ПДВ, тарифів на транспортування та розподіл природного газу).

Постанову уряд Володимира Гройсмана з подачі тодішнього міністра Ігоря Насалика прийняв 14 серпня. Вона почала діяти “заднім числом” із 29 липня, строк дії було заплановано до 1 травня 2020 року.

Тоді ж “Нафтогаз” заявив, що постачання Луганській ТЕС газу, ціна на який на 40% дешевша від ціни для населення, принесе держкомпанії збитки в серпні в розмірі 120 млн грн, а в зимовий період вони складуть 250-300 млн грн на місяць.

Через день після прийняття рішення про пільгу ДТЕК, 16 серпня, уряд Гройсмана своє рішення скасував.

“Наші гроші” зазначають, що “ДТЕК Східенерго”, починаючи з лютого 2020 року, “несанкціоновано та безоплатно відбирає газ “Нафтогазу” для Луганської ТЕС”. Борги за нього склали понад 318 млн грн. Окрім цього ДТЕК не заплатив “Нафтогазу” за інші поставки газу ще 707 млн грн.

Довідково: За даними ЗМІ, Ольга Буславець може стати міністром енергетики. Вона має добрі стосунки з чинним прем’єром Денисом Шмигалем, який до призначення в Кабмині з 2017 року працював на керівних посадах у “ДТЕК Західенерго” та Бурштинській ТЕС.

Уряд Шмигаля вже прийняв рішення по вугіллю та електроенергії, від яких найбільшим вигодонабувачем є компанії Ріната Ахметова.

У поданій перед звільненням декларації про доходи в період з 1 січня по 10 лютого 2020 року Ольга Буславець вказала заплату в сумі 354 тис грн, що більше третини її доходу за попередній рік.

Читайте також: Заплатимо усі. Як держава знову буде рятувати “ДТЕК Енерго” Ахметова

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE