Politerno > Україна і світ > В Україні є можливості щодня виготовляти близько 3 тис. ПЛР-тестів собівартістю 250 грн, – фахівці

В Україні є можливості щодня виготовляти близько 3 тис. ПЛР-тестів собівартістю 250 грн, – фахівці

  • 1 Квітня, 2020
  • 751 Переглядів
  • 0

Фахівці Інституту молекулярної біології і генетики запевняють, що готові виготовляти 10-20 тисяч ПЛР-тестів для діагностики коронавірусу, але для цього необхідне фінансування держави.

Про це йдеться в повідомленні ІМБГ у Facebook.

Зазначається, що наприкінці січня 2020 року на замовлення РНБО вчені ІМБГ першими в Україні розробили тест-системи для діагностики вірусу SARS-CoV-2. Ці тест-системи були сертифіковані. Після виявлення першого захворювання набори на 600 тестів-реакцій надійшли в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров’я МОЗ у Києві.

Інститут чекає на кошти, щоб реалізувати угоди з виробниками реактивів, які використовуються для виготовлення тест-систем: їх інститут змушений замовляти в Естонії, Німеччині та інших країнах.

Фахівці зазначають, що собівартість їхніх ПЛР-тестів 250 грн, що майже вдвічі дешевше зарубіжних аналогів, реальна вартість яких збільшується ще й за рахунок авіадоставки з-за кордону.

Зазначається, що на наявному в Інституті обладнанні фахівці можуть виготовити близько 10-20 тис. ПЛР-тестів на тиждень. Із залученням додаткових фахівців Інститут здатний виробляти до 50 тис. тестів щотижня.

З огляду на брак у регіонах лабораторій і фахівців, здатних працювати з ПЛР-тестами, Інститут молекулярної біології і генетики розробив план навчання для фахівців з різних областей України і готовий надавати їм відповідне наукове супроводження.

Вчені зазначають, що загроза коронавірусу не зникне через кілька місяців, а вірус зазнає мутації, тому, ймовірно, восени виникне необхідність в абсолютно нових тест-системах.

В Україні є вчені, і зокрема науковці Інституту молекулярної біології та генетики, які можуть за добу модифікувати тест під інший штам коронавірусу.

Це важливий інтелектуальний ресурс, який є не в кожній в країні. Його треба зберегти.

Вкладаючи кошти у вітчизняного виробника тестів, держава не лише зекономить на вартісних імпортних закупівлях, а й виграє час для порятунку хворих та підтримає цілу галузь вітчизняної науки й перспективних фахівців, імена багатьох з яких знані у світі“, – йдеться в повідомленні.

Сподіваємося, що попри вимушене скорочення державного бюджету для багатьох галузей, в т.ч. і науки, фінансування такої надважливої справи, як виготовлення ПЛР-тестів, не буде скорочено і надійде якомога швидше“, – резюмують в ІМБГ.

Читайте також: Для ефективного лікування коронавірусу в Україні є всього 15 апаратів ЕКМО, – Ляшко

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE