Politerno > Тернопільщина > До уваги тернополян: яка допомога передбачена під час перебування на лікарняному через COVID-19

До уваги тернополян: яка допомога передбачена під час перебування на лікарняному через COVID-19

  • 7 Квітня, 2020
  • 1249 Переглядів
  • 0

Кабмін розширив список страхових випадків, при яких працевлаштованим співробітникам і ФОПам належить допомога по тимчасовій непрацездатності.

Для захисту населення від негативних наслідків пандемії COVID-19, Верховна Рада та Кабінет міністрів в надтерміновому порядку прийняла низку рішень. 17 березня 2020 року парламент ухвалив Закон № 533-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)”.

Зокрема, документ розширює перелік страхових випадків, при яких надається допомога по тимчасовій непрацездатності офіційно працевлаштованій особі та фізичним особам-підприємцям (тобто усім, хто сплачує ЄСВ).

Перелік страхових випадків, окрім раніше існуючого положення Кабміну № 211 щодо карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби, доповнено новим пунктом.

Тепер допомога по тимчасовій непрацездатності надається також у випадку та на період перебування застрахованої особи у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусу.

Також, Законом № 533-IX встановлено, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності у такий період складає 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Підстава для призначення допомоги – листок непрацездатності, що видається відповідно до Інструкції №455 від 13 листопада 2001 року про порядок видачі документів, які засвідчують тимчасову непрацездатність.

Для отримання виплати за листком непрацездатності, працівник має звернутись до роботодавця з відповідним листком непрацездатності не пізніше 12 календарних місяців з моменту одужання.

Варто пам’ятати, що роботодавець має право звільнити працівника у випадку прогулу без поважних причин, а тому не варто тягнути з наданням листка роботодавцю.

Слід зазначити, що чинною редакцією Інструкції № 455 не передбачено можливість отримання листка непрацездатності у електронному форматі.

Однак, наразі Міністерство охорони здоров’я, соціальної політики та Фонд соціального страхування України (ФССУ) готують зміни до документу для запуску Електронного реєстру листків непрацездатності.

Змінами буде визначено порядок видачі лікарняних листків особам на період перебування їх у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з боротьбою з корона вірусом. Передбачається, що лікарняний листок буде реєструватись на підставі створеного лікарем через веб-інтерфейс медичного висновку, який засвідчує тимчасову непрацездатність.

Кожен листок непрацездатності має унікальний реєстраційний номер, що формується та присвоюється автоматично.

Також, роботодавець через електронний кабінет зможе отримати інформацію про тимчасову втрату працездатності своїх працівників. На підставі зазначених даних, страхувальником (роботодавцем) до ФССУ подається заява-розрахунок, за якою фонд здійснює виплати за лікарняними.

Читайте також: У Тернополі вже 9 лабораторно підтверджених випадків зараження коронавірусом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE