Politerno > Україна і світ > Суд перегляне позов про визнання незаконною формули Порошенка-Ахметова

Суд перегляне позов про визнання незаконною формули Порошенка-Ахметова

  • 17 Квітня, 2020
  • 824 Переглядів
  • 0

Шостий апеляційний адміністративний суд повернув назад до розгляду заяву позивача про перегляд за нововиявленими обставинами рішення, яким відмовили у визнанні незаконною формули “Роттердам плюс”.

Таке рішення ще 10 березня ухвалив Шостий апеляційний адміністративний суд, повідомляє “Слово і діло”.

Як відомо, у грудні 2016 року Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив у позові до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яким позивач просив визнати незаконною постанову НКРЕКП про затвердження формули “Роттердам+”.

Апеляційний адмінсуд і Вищий адмінсуд залишили рішення без змін.

У січні 2020 року позивач подав до ОАСК заяву про перегляд рішення про відмову за нововиявленими обставинами, але суд повернув заяву, оскільки, на його думку, заявник не є учасником справи. Позивач подав апеляцію на таке рішення і 10 березня суд її задовольнив. Також суд повернув заяву про перегляд рішення для продовження розгляду її суддею ОАСК.

Читайте також: Рошен + ДТЕК = пограбування держави і громадян

Довідково: у березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне “Центренерго”, стали продавати електроенергію дорожче.

Холдинг “ДТЕК” в січні-вересні 2018 року отримав показник EBITDA майже на чверть вищий, ніж роком раніше.

Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв’язку з переходом України на новий ринок електроенергії. 

У квітні 2017 року НАБУ повідомило, що розпочало досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем посадовцями НКРЕКП через “Роттердам+”. При цьому НКРЕКП приховує від НАБУ фактичні дані, які вводились у формулу для розрахунку вартості вугілля.

У лютому 2018 року НАБУ порушило кримінальне провадження стосовно зловживань службовим становищем посадових осіб НКРЕКП при прийнятті регуляторних рішень на користь енергетичних підприємств холдингу “ДТЕК”.

У слідства були достатні підстави вважати, що глава і члени НКРЕ при прийнятті формули “Роттердам+” діяли не тільки в інтересах компаній групи ДТЕК, але і в інтересах юридичних і фізичних осіб, які протягом 2015–2016 рр. через компанії групи ICU, здійснювали придбання єврооблігацій “DTEK Finance plc”.

Національне антикорупційне бюро України 19 липня 2019 року провело обшуки у центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві у рамках так званої справи“Роттердам+”.

8 серпня детективи НАБУ у справі “Роттердам+” повідомили про підозру 6 особам, зокрема голові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. 

Тоді ж директор НАБУ заявив, що число фігурантів у справі “Роттердам+” збільшиться і не обмежиться лише високопоставленими менеджерами ДТЕК.

Управляючий директор  ICU Макар Песенюк є близькою до п’ятого президента України Петра Порошенка людиною. 

Раніше співвласником і головою ради директорів групи була Валерія Гонтарєва, яку за пропозицією п’ятого президента Петра Порошенка парламент у червні 2014 року затвердив на посаді голови Національного банку.

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану “формулу Роттердам+”.

Цим документом вони створили умови для штучного зростання ціни продажу електричної енергії на Оптовий ринок електроенергії, чим завдали державі збитків на 18,9 мільярда гривень.

НАБУ не знайшло документального підтвердження того, що вугілля в Україну за формулою “Роттердам+” потрапляло морем з Роттердама в заявлених обсягах.

Читайте також: Теплову генерацію в Україні назвали найбільш неефективною і дорогою в світі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE