Politerno > Україна і світ > Саакашвілі не може стати віцепрем’єром, оскільки має судимість – ЗМІ

Саакашвілі не може стати віцепрем’єром, оскільки має судимість – ЗМІ

  • 25 Квітня, 2020
  • 875 Переглядів
  • 0

Колишній президент Грузії і екс-глава Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі не зможе стати віцепрем’єром з питань реформ, не порушивши при цьому закон.

Про це повідомляє видання “Обозреватель“.

Згідно ст. 7 Закону “Про Кабінет міністрів України”, не може бути призначена на посаду члена Кабінету Міністрів України особа, яка має судимість, не погашену чи не зняту”.

Причому в законі відсутня норма, що особа повинна бути засудженою саме в Україні. Таким чином, Саакашвілі не може бути членом українського уряду, оскільки має судимість, яка не знята і не погашена у Грузії.

Нагадаємо, Саакашвілі покинув Грузію в 2013 році, де проти нього порушили ряд кримінальних справ, а за деякими з них він був заочно засуджений на тюремні терміни.

Наприклад, в червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Саакашвілі до шести років тюремного ув’язнення за перевищення службових повноважень. Суд визнав доведеним, що в 2005 році Саакашвілі, який займав у той час пост президента Грузії, наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.


Читайте також:
Пристрасті за Саакашвілі: “слуги” проти, для прокурорів він у Нідерландах, Арахамії Грузія не США

Також у січні 2018 року Тбіліський міський суд визнав винним Саакашвілі у справі про злісне перевищення повноважень на посаді президента Грузії і присудив йому три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що президент у 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували тюремний термін за вбивство в 2006 році співробітника банку Сандро Гиргвліані.

Справа про це вбивство мало широкий резонанс в Грузії, так як до вбивства Гиргвліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая і інші високопоставлені співробітники правоохоронних органів.

Ще одна резонансна справа проти Саакашвілі про розтрату державних коштів знаходиться у суді.

Відзначимо, що всі судові рішення по Саакашвілі, винесені в Грузії, дійсні на території України. Справа в тому, що Україна ратифікувала Європейську конвенцію про міжнародне визнання судових рішень у кримінальних справах та договір з Республікою Грузія про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах. Таким чином, Саакашвілі загрожує в’язниця.

Видання “Обозреватель” підкреслює, що в разі призначення Міхеїла Саакашвілі на пост віце-прем’єр-міністра з питань реформ подасть в суд на таке рішення.

 Читайте також: “Слугам” на призначення Саакашвілі голосів не вистачає, ОПЗЖ проти, “Батьківщина” визначається


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE