Politerno > Україна і світ > Пристрасті за Саакашвілі: “слуги” проти, для прокурорів він у Нідерландах, Арахамії Грузія не США

Пристрасті за Саакашвілі: “слуги” проти, для прокурорів він у Нідерландах, Арахамії Грузія не США

  • 24 Квітня, 2020
  • 855 Переглядів
  • 0

Колишній президент Грузії і глава Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі впевнений у підтримці президента і буде готуватися до голосування за його кандидатуру на пост віцепрем’єра у четвер, 30 квітня.

Про це Саакашвілі написав на своїй сторінці в Facebook.

“Звісно, були сподівання, що сьогодні відбудеться голосування за мою кандидатуру на посаду віцепрем’єр-міністра, але я залишаюсь впевненим у підтримці президента Зеленського та більшості депутатів зі “Слуги народу” та інших фракцій, тож будемо готуватись до голосування у четвер. Але як і раніше, я готовий допомагати, консультувати і долучатись до усіх намагань реформувати збанкрутілу стару систему, яка панує в Україні”, – написав Саакашвілі.

Він додав, що великий суспільний резонанс пов’язаний із сьогоднішніми подіями і доводить, що потрібні серйозні і швидкі зміни.

Як написала у Фейсбуці журналістка Ірина Ромалійська, справу Саакашвілі “поставлено на паузу”, адже прокуратура формально вважає, що він у Нідерландах. Вони відправили туди запит із проханням допитати його у справі про акції під Радою в 2017 році і про гроші, які він, за версією слідства, отримував за них від Курченка.

Вона нагадала, що справу проти Саакашвілі було порушено ще в 2017 році. Тоді Саакашвілі організовував біля Верховної Ради акції протесту.

“Несподівано у всьому цьому з’явився соратник Януковича Сергій Курченко, який втік до Росії. За версією Генеральної прокуратури, Курченко і Динник, вступивши в змову з ФСБ (яка хотіла керувати політичними процесами в Україні), давали гроші на акції Міхеілу Саакашвілі і його спільникові Северину Донгадзе. Одна з опрацьовуваних цілей – фізично захопити будівлю Верховної Ради. В ідеалі, Саакашвілі повинен був стати президентом України”, – написала Ромалійська.

Донгадзе визнав провину і був засуджений. Показання на Саакашвілі дали, крім нього, ще двоє свідків. Задокументовано факти передачі грошей, експертиза підтвердила справжність телефонної розмови Курченка і Саакашвілі, пише журналістка.

Але справу за часів генпрокурора Рябошапки передали з ГПУ в прокуратуру Києва, а потім і зовсім заморозили.

“Знаєте, яким чином це зробили? Дуже смішним. Офіційно справу припинено тому, що українські прокурори формально вважають, що Саакашвілі перебуває в Нідерландах. Відправили туди запит із проханням допитати Міхеіла Ніколозовича. А Нідерланди – не відповідають. Все”, – написала Ромалійська.

Сьогодні ми повідомляли, що Міхеілу Саакашвілі не вдалося переконати нардепів з фракції “Слуга народу”проголосувати за призначення його віцепрем’єром.

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна” з посиланням на заступника голови фракції “Слуга народу” у Верховній Раді Максима Ткаченка, зібрати голоси на підтримку кандидатури Міхеіла Саакашвілі на пост віцепрем’єр-міністра України з питань реформ серед народних депутатів буде непросто.

“Я був на засіданні – мені сподобалося. Був налаштований підтримувати кандидатуру Саакашвілі, після засідання фракції моя думка не змінилася – я вважаю, що він потрібен зараз Україні, президенту і Кабінету Міністрів”, – зазначив Ткаченко.

Він підтвердив інформацію про те, що частина депутатів не підтримують кандидатуру Саакашвілі і зазначив, що зібрати голоси на підтримку експрезидента Грузії і колишнього керівника Одеської обласної державної адміністрації буде непросто.

“Я аналіз не проводив, але скажу, що багато хто проти. Не займався аналізом хто проти і чому, але така ситуація є, і вона, як мені здається, буде вирішуватися в останні хвилини перед голосуванням, і зібрати ці голоси буде непросто”, – додав він.

Ткаченко розповів, що на позицію депутатів ніхто не впливає і тут кожен з членів фракції може висловити свою позицію.

“Ніхто перед нами не ставить ніяких завдань, не примушує підтримувати – це повністю демократична історія, кожен висловлює свою думку. Я не думаю, що до винесення кандидатури Саакашвілі в зал це зміниться і нас спробують змусити проголосувати. Єдиний, хто може, так би мовити, “змусити” нас підтримати свою кандидатуру – це сам Міхеіл своєю програмою, обіцянками, в хорошому сенсі цього слова, зустрічами і не тільки з нашою фракцією. Наскільки я знаю, він планує і з іншими фракціями зустрічатися”, – розповів Ткаченко.

Він передбачає, що позиція окремих депутатів про призначення Саакашвілі не на пост міністра, а  на пост радника в Кабмін або президента не зустріне опору і буде прийнята більшістю фракції, але може бути не такою ефективно з точки зору результату.

Також стало відомо, що прем’єр-міністр Грузії Георгій Гахарія пригрозив відкликанням для консультацій посла з України у разі призначення експрезидента цієї країни Міхеіла Саакашвілі віцепрем’єром.

У свою чергу, голова фракції “Слуга народу” у Верховній раді Давид Арахамія розкритикував заяву прем’єр-міністра Грузії.

“Дивно бачити, коли на суверенне рішення нашої країни невелика країна поруч – значно менша… Якщо у нас будуть проблеми дипломатичні, то у Грузії вони будуть більші, ніж у нас … Розумієте, це ж не США, яке говорить: “у вас будуть дипломатичні проблеми”. Це Грузія. Треба про це не забувати. Я сам грузин. Я прекрасно розумію, як сприймається Саакашвілі за нинішньої влади. Це просто спроба чинити тиск. Ми суверенна держава і жодна країна у світі не розповідатиме нам, кого можна призначати на посаду віцепрем’єра, а кого не можна”.

 

Читайте також: Банкір Курченка, московський агент і “Скінхед” з Донецька. В чиїх руках знаходиться зараз доля Саакашвілі

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE