Politerno > Україна і світ > Рада прийняла закон про “злодіїв в законі” – подробиці

Рада прийняла закон про “злодіїв в законі” – подробиці

  • 4 Червня, 2020
  • 979 Переглядів
  • 0

Парламент у другому повторному читанні схвалив президентський законопроект №2513, згідно з яким “злодіям у законі” загрожуватиме покарання до 15 років в’язниці.

За нього проголосували 236 депутатів Ради, повідомляє РБК-Україна.

Так, у першому читанні законопроект президента прийняли ще в грудні минулого року. Тоді за нього проголосували 264 нардепа.

Згідно з законом, створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. Участь у ній – позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Якщо створює чи є учасником злочинної організації службова особа з використанням службового становища, їй загрожує позбавлення волі на строк від восьми до тринадцяти років з конфіскацією майна.

За створення злочинної спільноти (об’єднання двох чи більше злочинних організацій) та керівництво нею загрожує від десяти до п’ятнадцяти років в’язниці з конфіскацією майна.

Якщо створює, керує чи є учасником злочинної організації/спільноти особа, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі “злодія у законі”, їй загрожує в’язниця на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.

У законі під особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, у тому числі у статусі “злодія у законі” слід розуміти “особу, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям, здійснює злочинний вплив і координує злочинну діяльність інших осіб, які здійснюють злочинний вплив”.

Документ передбачає кримінальну відповідальність і за організацію, сприяння у проведенні або участь у злочинному зібранні (сходці).

Вказано, що на такому зібранні планують вчинення одного або більше злочинів, матеріальне забезпечення чи координацію злочинної діяльності, у тому числі розподіл незаконних доходів або сфер злочинного впливу. За організацію або участь у сходці загрожує позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Слід підкреслити, що в’язниця загрожуватиме й особі, яка звернеться до “злодія у законі”, аби той на когось повпливав. Це буде каратися позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, Верховна Рада звільнила Вадима Пристайка з посади віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, та призначила на цю посаду Ольгу Стефанішину. 

Міністром культури та інформаційної політики України призначено Олександр Ткаченко.

Також Верховна Рада підтримала рішення про скерування програми дій уряду Дениса Шмигаля на доопрацювання.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE