Politerno > Україна і світ > Герус і Ко хочуть обнулити Меморандум із “зеленими” через підняття тарифів “Укренерго”, – Кучеренко

Герус і Ко хочуть обнулити Меморандум із “зеленими” через підняття тарифів “Укренерго”, – Кучеренко

  • 23 Червня, 2020
  • 881 Переглядів
  • 0

Голова енергетичного комітету Верховної ради Андрій Герус домагається обнулення Меморандуму з виробниками “зеленої” енергії через збільшення тарифів “Укренерго” на передачу електроенергії та диспетчеризацію.

Про це написав народний депутат від “Батьківщини” Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook.

“Знаєте що спільного між проблемами в газі, електроенергії, теплі чи водопостачанні?! Весь цей «ринок» регулюється «незалежним регулятором» під назвою НКРЕКП (керівник Дмитро Коваленко – ред.). Оскільки «герусо-ковалів і Ко» (нардеп від СН Андрій Герус та заступниця голови ОП Юлія Ковалів – ред.) зробили свій ручний регулятор теоретично незалежним, то й за ситуацію в енергетиці та ЖКП відповідальних зараз знайти неможливо”,  – зазначив нардеп.

Депутат повідомив, що НКРЕКП 24 червня планує прийняти рішення про збільшення з 1 серпня тарифів “Укренерго” на передачу електроенергії в 3,8 рази і на диспетчеризацію в 4 рази, що, на його думку, спрямовано на обнулення підписаного між представниками “зеленої” генерації та урядом Меморандуму про взаєморозуміння, який передбачає зниження “зелених” тарифів і відновлення платежів виробникам електроенергії з ВДЕ.

“Здавалося, до чого тут Герус? Є всі підстави вважати, що це лежить у сумновідомій парадигмі “пи#дячити зелених”. Два тижні тому інвестори у ВДЕ нарешті підписали Меморандум порозуміння із Урядом, погодившись на зниження “зелених тарифів”. Минулого тижня у Раду поданий законопроект, що має імплементувати норми Меморандуму у законодавство. Просто взяти та заблокувати прийняття законопроекту – не “comme il faut” і люди не зрозуміють, що Герус має проти зниження “зелених тарифів”. Проте, треба “пи#дячити”, бо є наказ від “старших товаришів”. Тому головний “симпатик” ВДЕ придумав “хитру багатоходівочку”: крок перший – втлумачити всім, що виконання Меморандуму потребує захмарного підвищення тарифів “Укренерго”; крок другий – прийняти рішення НКРЕКП про збільшення тарифів “Укренерго”; крок третій – за допомоги дружніх організацій (наприклад, ЗЗФ або НЗФ, що мають в цьому великий досвід) заблокувати в суді підвищення тарифів “Укренерго”, – пояснив Кучеренко.

За його словами обнулення Меморандуму призведе до зростання боргів перед “зеленими”, які зараз вже становлять 14 млрд грн., держава не зможе заощадити завдяки зниженню “зелених” тарифів 9 млрд грн тільки в цьому році і 60 млрд. грн до 2030 року, а розвиток “зеленої” енергетики зупиниться, зате зросте енергозалежність України від Росії через відновлення імпорту струму.

“Такий буде черговий руйнівний ефект «керування» енергогалуззю «угруповуванням» Геруса. Що ця особа має ще зробити, щоб його нарешті усунули від енергетики? Пане Президент, ви ж обіцяли найкращі умови в світі для розвитку «зеленої енергетики» в нашій країні. То хіба не розумієте, хто це унеможливлює?…”,  – резюмував Кучеренко.

Як повідомлялося, 10 червня Кабінет Міністрів України і Міністерство енергетики підписали з представниками інвесторів у зелену енергетику Меморандум, який має вирішити проблеми сектора і допомогти вивести енергетичну галузь із кризи. Зокрема, документ є базою для підготовки законопроєкту і передбачає зниження зелених тарифів, посилення відповідальності за неправильні прогнози зеленої електроенергії, а також встановлює графік погашення боргів за таку електроенергію.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, законодавче впровадження положень Меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи. Зокрема, борги державного “Гарантованого покупця” перед інвесторами в зелену енергетику, за словами в.о. міністра енергетики Ольги Буславець досягли 14 млрд грн.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE