Politerno > Україна і світ > ВР розглядає відставку Смолія: Гетманцев озвучив претензії голові НБУ, той заявляє про червоні лінії

ВР розглядає відставку Смолія: Гетманцев озвучив претензії голові НБУ, той заявляє про червоні лінії

  • 3 Липня, 2020
  • 752 Переглядів
  • 0

Народні депутати приступили до розгляду питання про звільнення голови Національного банку Якова Смолія.

“Шановні колеги, вам запропонований до розгляду проєкт постанови про звільнення Смолія Якова Васильовича з посади голови Національного банку України”, – зазначив спікер Ради Дмитро Разумков.

Разумков нагадав, що відповідне подання вніс президент Володимир Зеленський.

Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук відзначив, Зеленський вніс подання на основі заяви Смолія про звільнення. Він також закликав нардепів підтримати це рішення.  

Голова Нацбанку України Яків Смолій під час виступу з трибуни парламенту заявив, що його заява про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ.

“Тиск (політичний – ред.) це антонім для ефективного діалогу. Розмова, де один говорить про економіку та фінанси, а інший лише чує свої політичні інтересу, приречена на поразку.

Чи означає моя відставка, що незалежність НБУ вдалося зламати? Ні. Це протест, це сигнал, це попередження, це червона лінія. Своєю відставкою я прагну застерегти від подальших спроб підірвати інституційні основи центрального банку в Україні.

Наразі команда правління і кілька тисяч висококласних професіоналів залишаються працювати в НБУ, щоб зберегти макроекономічну і фінансову стабільність. Однак вкрай важливо, щоб їхній роботі припинили заважати. Щоб президент, уряд та політики налагодили ефективну взаємодію із НБУ”,  – підкреслив Смолій.

Фінансовий комітет Верховної Ради озвучив недоліки правління Національного банку та його голови Якова Смолія.

Голова профільного комітету Данило Гетманцев відзначив досягнення Смолія на посаді – низьку інфляцію, стабільність золотовалютних резервів, та водночас назвав претензії, які мають депутати до голови НБУ.

“…Відсутність дешевого кредиту та обезкровлення економіки держави, яка так цього потребує.

Зміцнення курсу гривні у другій половині 2019-го року від якої постраждав бюджет та експортери. Дефіцит готівкової валюти знову ж таки у березні 2020-го року… Ми маємо відповідально приймати рішення і робити висновки”, – заявив Гетманцев.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE