Politerno > Україна і світ > Уманський і Марченко звинуватили Смолія у зриві “угоди десятиріччя” – той каже, що не знав про неї. Відео

Уманський і Марченко звинуватили Смолія у зриві “угоди десятиріччя” – той каже, що не знав про неї. Відео

  • 7 Липня, 2020
  • 999 Переглядів
  • 0

Ексміністр фінансів Ігор Уманський звинуватив Якова Смолія в тому, що його відставка в момент розміщення євробондів викликала скасування угоди.

На думку Уманського, це було зроблено навмисно і вимагає вивчення правоохоронними органами. За його словами, скасування угоди з випуску Україною єврооблігацій стало серйозним ударом по національній економічній безпеці.

Уманського підтримав діючий міністр Сергій Марченко вив в ефірі “1+1”: скасоване розміщення євробондів він назвав “угодою десятиріччя”, додавши, що востаннє таку можливість Україна мала в 2010 році.

“Вчора відбулася одна важлива подія – вона була дещо шоковою, яка зірвала нам угоду десятиліття. Я не побоюся цього слова. Тому що така прибутковість, з якої ми вчора могли запозичити, – востаннє така прибутковість була в 2007-2011 роках”, – сказав Марченко.

За словами міністра, відставка глави центрального банку – неординарна подія для інвесторів, тому розміщення довелося скасувати.

“Виникає багато запитань. Ми змушені були припинити розміщення – і сьогодні вранці воно було скасовано. Це було зважене рішення з урахуванням тих чинників, які були”, – пояснив глава Мінфіну.

Сам екс-очільник НБУ Яків Смолій стверджує, що оголошуючи свою відставку, не знав про оформлення угоди з розміщення України євробондів.

Про це він розповів в інтерв’ю LB.ua.

“Мені не було відомо, коли вони закривають книгу. Що це означає? Вони зібрали інвесторів, які готові були викупити євробонди на 1,75 млрд під 7 з копійками відсотків. Операція вже була оформлена. Датою розрахунків визначено 8 липня. Незалежно від того, в який момент вийшла б інформація про мою відставку 1-го, 2-го чи 3 липня – це все одно б стало відомо інвесторам.

Зрозуміло, що відставка очільника центрального банку – дуже сильне застереження для інвесторів. Думаю, угода мала б такий самий результат, який є сьогодні. І Міністерство фінансів відреагувало дуже правильно. Якби гроші зайшли до того, як інвестори дізналися про відставку глави НБУ, був би ще більший скандал. З боку інвесторів це було б сприйнято як обман, мовляв, Міністерство фінансів про відставку знало, а інвестори – ні”, – зазначив Смолій.

Нагадаємо, під час засідання Верховної ради 3 липня нардепи підтримали відставку очільника Національного банку України Якова Смолія та звільнення голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва.

Як заявила ннародний депутат СН Ірина Верещук, фракція “Слуга народу” має намір ініціювати аудит діяльності ексглави Нацбанку Якова Смолія.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE