Politerno > Україна і світ > Столичний суд продовжив розгляд позову Медведчука проти книги про Стуса

Столичний суд продовжив розгляд позову Медведчука проти книги про Стуса

  • 10 Липня, 2020
  • 934 Переглядів
  • 0

Дарницький райсуд Києва продовжив розгляд позову Віктора Медведчука щодо захисту честі, гідності та ділової репутації до Вахтанга Кіпіані, видавництва “Vivat” і типографії та вимагає заборонити розповсюдження книги “Справа Василя Стуса” у будь-який спосіб на будь-якій території. 

Про це повідомляє “Громадське радіо“, також видавництво “Vivat” веде стрім із зали суду.

Перед будівлею суду зібрався мітинг представників “Руху опору капітуляції”, ВО “Свобода”, “Національного корпусу”. На акцію прийшли також прихильники творчості Кіпіані, заголом близько 100 людей. Учасники скандують “Медведчук — під арешт!” та “Реванш не пройде”.

Кіпіані зазначив, що не розуміє, як можна заборонити поширення книги “на будь-якій території”. За словами автора, вже продано близько 10 тисяч екземплярів книги.

“Зараз заплановано презентацію у Північній Америці. Це “будь-яка територія”, чи ні?”, – сказав Капіані.

У видавництві “Vivat” вважають неприхованою спробою прямого тиску на свободу слова і друку в Україні позовні вимоги нардепа ОПЗЖ Віктора Медведчука, який домагається заборони книги “Справа Василя Стуса”.

Медведчук позивається до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації та просить суд заборонити видання (виготовлення) та розповсюдження книги “Справа Василя Стуса” та поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ та в інтернеті.

Окрім цього, він просить стягнути з Кіпіані та видавництва витрати на сплату судового збору та визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною. Медведчук зокрема просить визнати недостовірними вирвані із контексту, фрази як то: “…розпинав поета (мається на увазі Василя Стуса), – призначений державою адвокат Медведчук.” або “… шістка комуністичної системи Медведчук…” та кілька інших.

Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Книга “Справа Василя Стуса” вийшла друком у травні 2019 року та отримала ряд премій:

Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

Нагадаємо, у серпні 2018 року знімальна група фільму “Стус” вирішила дозняти видалену раніше зі сценарію сцену суду за участю адвоката Василя Стуса Віктора Медведчука.

У червні цього року кум президента РФ Володимира Путіна та один з лідерів партії ОПЗЖ Віктор Медведчук вказав у своїй декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ “Телерадіокомпанія “Студія 1+1”.

Також ми писали, що Віктор Медведчук подав електронну декларацію за 2019 рік, у якій разом зі своєю дружиною зазначив річний дохід у більш ніж 323 млн гривень.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE