Politerno > Тернопільщина > Тендерна змова. Підробка рішення сесії Тернопільської облради та кому це вигідно

Тендерна змова. Підробка рішення сесії Тернопільської облради та кому це вигідно

  • 20 Липня, 2020
  • 12801 Переглядів
  • 0

Під час нещодавніх відвідин Луцька президент України Володимир Зеленський сказав, що його не цікавить, як проходять тендери на ремонт автомобільних доріг, мовляв, головне, щоб добре робилась робота. А даремно.

Главі держави все ж слідувало б зазирнути у тендерне задзеркалля, адже місцеві чиновники, отримавши у своє підпорядкування 122 тис. км дорожньої мережі і державну субвенцію на неї, швидко визначилися з «найсумліннішими» підрядниками, яким фактично без конкуренції видаються кошти на проведення робіт. Не залишилися поза процесом і на Тернопільщині.

Під прикриттям коронавірусу

Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2020 рік” обласному бюджету Тернопільщини передбачена субвенція з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, в обсязі 590 млн. гривень.

Згідно проекту сесійного рішення, яке просувалося на сесії Тернопільської облради 5-го березня, головним розпорядником коштів мала би стати сама Тернопільська обласна рада, а замовниками – комунальне підприємство обласної ради «Тернопількомунінвест» та Управління капітального будівництва Тернопільської ОДА.

Облдепи голосували за таке рішення неохоче, бракувало голосів більшості. Питання про розпорядника коштів та замовника робіт голова облради Віктор Овчарук ставив на голосування близько десятка разів.

Годинне обговорення та годинна перерва результату не дали. Після кулуарних перемовин Віктор Овчарук запропонував розділити проект рішення на два окремих документа. Питання про замовника і розпорядника робіт по місцевим дорогам відокремили від питання грошей на боротьбу з коронавірусом.

Щодо виділення додаткових коштів медичним закладам Тернопільщини проблем більше не виникало. А по наступному питанні більшість депутатів знову не проголосували.

Однак, рішення сесії Тернопільської обласної ради №1584 від 05.03.2020 було підписано у першому варіанті, який не набрав відповідну кількість голосів.

Перебіг згаданого засідання можна переглянути в ютубі на каналі Тернопільська обласна рада.

«Якщо хтось не згоден, має право звернутись в суд»

Про підробку документу, який давав можливість оперувати половиною мільярда на місцеві дороги, заявив заступник голови Тернопільської облради Любомир Крупа.

На своїй сторінці у Фейсбуці він виклав підписане рішення сесії з власним доповненням.

«Заперечую. Я, Крупа Любомир  Левкович, депутат Тернопільської обласної ради, заступник голови Тернопільської обласної ради не підтримую даний документ, оскільки вбачаю підробку документів. […] В останньому рішенні під №1584 від 5 березня, під пунктом №6 йде мова про зміну головного розпорядника коштів і т. д., що не відповідає позиції більшості депутатів Тернопільської обласної ради».

Також заступник голови облради звернувся до правоохоронців, заявивши про підробку.

– Так, за моєю заявою, ще три місяці тому… Безрезультатно, а я й нічого не чекаю… У нас же ж сама патріотична область! Хай живе Свобода! – відповів Любомир Крупа на запитання журналіста “Політерно”  про наявність кримінального провадження.

Про те, що є така справа, підтвердив прокурор Тернопільської області Петро Бойко.

– Здійснюється досудове розслідування! У подальшому за коментарями прошу звертатись до прес-служби! – коротко відповів прокурор.

Наш журналіст запитав і голову обласної ради Віктора Овчарука. Той був не менш «лаконічним» у своїй відповіді, мовляв, якщо комусь щось не подобається, то…

– Якщо хтось не згоден, має право звернутись в суд для скасування даного рішення, прийнятого депутатами, – заявив голова Тернопільської облради.

– Це рішення проголосоване. Крупа мав іншу політичну позицію, – так прокоментував заяву керівник апарату облради Іван Бабійчук.

На фото: Віктор Овчарук та Іван Бабійчук

Отож вже четвертий місяць розслідується лиш один документ з шістьома підписами. 

Разом з тим, є пів сотні свідків з числа обласних депутатів, на сесії були присутні десятки посадовців, в тому числі керівництво облдержадміністрації. Вони могли б підтвердити про порушення законодавства щодо прийняття згаданого рішення.    

Тендера з фіктивними учасниками. Переможець один

Що ж відбувається з пів мільярдом гривень на місцеві дороги зараз? Визначений сумнівним рішенням облради так званий замовник КП «Тернопількомунінвест» організовує тендери через «Прозоро». Втім, не завжди вдало, та не завжди конкурентно.

Зокрема, перших п’ять аукціонів комунального підприємства скасовані. Згідно протоколів тендерного комітету, які викладені в «Прозоро», підстави відміни торгів були однотипними.

«Відмінити процедури відкритих торгів [… ] з підстави, що передбачена згідно ч. 1 ст. 32 Закону, а саме: (неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань публічних закупівель) та згідно листа від Управління стратегічних розслідувань у Тернопільській області від 20.05.2020 року №1518/55/118/01-2020», – йдеться в п’яти протоколах тендерного комітету КП «Тернопількомунінвест».

Відтак, ще до освоєння коштів і подалі від гріха комунальне підприємство облради поспішило скасувати тендери, аби уникнути перевірок правоохоронців та Держаудитслужби.

А от у всіх «успішних» тендерних закупівлях обласного КП на поточний середній ремонт автомобільних доріг місцевого значення перемагає одна й та ж компанія. Це – ТОВ «Техно-буд-центр».

Зокрема, привертає увагу найбільш вартісний з них. Це капітальний ремонт вул. Тарнавського (від проспекту Злуки до вул. Київської) в м. Тернополі. Стартовий кошторис для торгів – 23,9 млн. гривень. Аукціон відбувся 30.06.2020.

ТОВ «Техно-буд-центр» перемогло, однак з не найдешевшою пропозицією. «ТБЦ» спустило ціну лише на 600 тис. грн. Цінова пропозиція іншого учасника ТОВ «Авакс Проф» становила 20,7 млн. гривень, тобто була дешевшою на 3,2 млн. гривень від стартової ціни і на 2,6 млн. гривень меншою від пропозиції переможця.

Третім  учасником цього тендеру був приватний підприємець Сергій Пшибиш, який зовсім не торгувався. На «Прозоро» при цьому аукціоні не завантажено жодного його документу. Однак, тендерний комітет допускає підприємця до участі. І разом з тим, відхиляє найдешевшу пропозицію «Авакс Профу».

Тендерний комітет комунального підприємства Тернопільської обласної ради вказав, що ТОВ «Авакс Проф» не надало  копії аналогічного договору з капітального ремонту автомобільних доріг загального користування з наступними основними видами робіт:
– влаштування вирівнюючого шару із асфальтобетонної суміші,
– фрезування існуючого асфальтобетонного покриття,
– регенерація конструктивних шарів дорожнього одягу за технологією холодний ресайклінг.

При первинному Технічному завданні замовник не вказував жодної вимоги щодо проведення такого виду робіт як холодний ресайклінг. Лише згодом замовник вніс зміни до технічного завдання. 

На підставі внесених змін замовник не робить зауважень щодо участі Сергія Пшибиша. За відсутності приватного підприємця процедура закупівлі була б відмінена. На підставі ст. 32 ЗУ «Про публічні закупівлі» тендер автоматично скасовується при допущенні до оцінки менше двох тендерних пропозицій. 

Ще в кількох інших тендерах на ремонт місцевих доріг Тернопільщини, де замовником є КП «Тернопількомунінвест», бере участь компанія ТОВ «БМ Буд». Наприклад,  «Поточний середній ремонт автомобільної дороги місцевого значення С201107 (Бучач – Нижнів) – Лядське на ділянці км 0+000-км 10+050 (окремими ділянками) Монастириського району Тернопільської області».

Стартова ціна від замовника – майже 2,4 млн. гривень.

ТОВ «БМ Буд» зовсім не торгується з ТОВ «Техно-буд-центр». Останнє, відповідно, перемагає.

Варто зауважити, що 40% стартового капіталу ТОВ «БМ Буд» належить ТОВ «Сарсама Сервіс», власником на 100% якого є Надія Бабійчук – дружина згаданого вище керівника апарату Тернопільської обласної ради Івана Бабійчука.


Тобто, як і у випадку з Сергієм Пшибишем, компанія сім’ї Бабійчуків виступає фактично «фіктивним» учасником торгів. Враховуючи підпис Івана Бабійчука під сумнівно прийнятим рішенням сесії №1584 Тернопільської облради від 5 березня, це може свідчити про вчинення антиконкурентих узгоджених дій.

Ще один приклад: «Поточний середній ремонт автомобільної дороги місцевого значення С200714 Зборів – Красне на ділянці км 0+000-км 7+440 (окремими ділянками) Зборівського району Тернопільської області». Стартова ціна – 2,188 млн гривень

Попри найменшу цінову пропозицію документи ТОВ «Авакс Проф» знову відхиляють. Відхиляють пропозицію ТОВ «Шляховик Т». ТОВ «Техно-буд-центр», яке третє по ціні, – стає переможцем торгів.  ТОВ «БМ Буд» робить лише один крок на зменшення ціни. Його документи тендерний комітет замовника не відхиляє, попри прискіпливу увагу до перших двох.

9 червня Служба автомобільних доріг у Тернопільській області уклала договір з ТОВ «Техно-буд-центр» на поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове – Ковель – Чернiвцi – Тереблече на 1,17 мільярд гривень. Про це повідомляється у системі «Прозоро». Це найбільший договір цього року, який розігрував Укравтодор на ремонт доріг. За більше ніж мільярд гривень компанія має до кінця 2021 року відремонтувати більше 40 кілометрів дороги. 

Нещодавно на посаду першого заступника Служби автодоріг у Тернопільській області був призначений Микола Довгошия. Його батьку Григорію Довгошиї до 2018-го року належала фірма «Спец-буд постач», яка займається будівництвом доріг. Компанія заробляє на субпідрядах у «Техно-буд-центру». Тільки за 2019 рік «Техно-буд-центр» офіційно перерахував компанії «Спец-буд постачу» близько мільйона гривень за надання послуг з експлуатаційного утримання тернопільських доріг. Нині фірма переписана на Петра Зембу. 

Раніше Микола Довгошия працював старшим оперуповноваженим у Національній поліції України. Згідно даних з судового реєстру, під час своєї роботи у Нацполіції, Довгошия розслідував кримінальну справу, яка стосувалась розкрадань державних коштів на підрядах «Техно-буд-центру». Під час нещодавньої прес-конференції про так звану програму президента «Велике будівництво» Микола Довгошия прокоментував свою участь у досудовому слідстві кримінального провадження, де фігурує «Техно-буд-центр». 

– Я не розслідував кримінальне провадження і я не належав до групи слідчих. Тому що я ніколи не займав посади слідчого. Я був оперуповноваженим… Безпосередньо з приводу розслідувань кримінального провадження і щодо його результатів звертайтесь в Головне управління Національної поліції в Тернопільській області. Я думаю, що ви не володієте повністю інформацією з приводу розслідування даного кримінального провадження, – сказав Микола Довгошия. 

На запитання про субпідряди в «ТБЦ» компанії батька він не відповів.



Зв’язки великої фірми

Засновниками ТОВ «Техно-Буд-Центр»  є Юрій Ханін та Андрій Ярема, директор – Петро Тесельський. У тернопільських ЗМІ неодноразово публікувалися матеріали про дружні стосунки Андрія Яреми та голови Тернопільської облради Віктора Овчарука.

Андрій Ярема, фрагмент фото з сайту “Тернополяни”

Зокрема, після місцевих виборів-2015 онлайн-видання «Галас» зазначало, що Віктора Овчарука  на посаду голови облради просували «заступник голови ОДА Іван Бабійчук та екс-свободівець Ігор Дулеба. Плюс в Овчарука дуже впливовий товариш, тютюновий магнат Андрій Ярема (компанія “Мегаполіс”)».  Теперішня назва «Мегаполісу – «Тедіс».

Також онлайн-видання «ЗаЗбручем» називало Віктора Овчарука «ставлеником Андрія Яреми».

У власника «ТБЦ» є ще один цікавий друг, але вже з теперішньої влади. Це нардеп від «Слуги Народу», член комітету з питань транспорту та інфраструктури Ігор Василів. Наразі він ніяк не відреагував на публічний допис Любомира Крупи щодо підробки сесійного рішення Тернопільської облради, хоча, судячи з постів у Фейсбуці, досить уважно слідкує за подіями в тернопільському «білому домі». Його офіційний помічник Денис Милий був присутній на згаданній бюджетній сесії, але на сумнівне рішення обласного парламенту теж не відреагував.

Тож в успішне розслідування правоохоронців щодо підробки сесійного рішення №1584 від 05.03.2020 віриться мало. Президента тендери не цікавлять. Заяви про очевидні порушення – для місцевих чиновників просто «інша політична думка».  

Та вразі скасування згаданого рішення сесії Тернопільської обласної ради усі проведені тендери на ремонт доріг місцевого значення, де замовником є КП «Тернопількомунінвест», опиняться поза законом.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE