Politerno > Україна і світ > Fincen повідомили про численні офшори та підозрілі оборудки на 65 мільйонів доларів Петра Порошенка

Fincen повідомили про численні офшори та підозрілі оборудки на 65 мільйонів доларів Петра Порошенка

  • 10 Жовтня, 2020
  • 749 Переглядів
  • 0

Міжнародні банки повідомили Мережу з боротьби з фінансовими злочинами Міністерства фінансів США (FinCEN) про зв’язок експрезидента Петра Порошенка з низкою офшорних компаній та підозрілі транзакції на 65 мільйонів доларів.

Про це пише «Слідство.Інфо».

Зазначається, що у звітах мінімум чотирьох банків до FinCEN знайшли докази створення Порошенком незаконних офшорів, коли той був на посаді президента України.

Зокрема, витік документів показав, що невдовзі після свого обрання Петро Порошенко відкрив низку офшорних компаній на Кіпрі, Британських Віргінських островах та в Нідерландах. Як показує журналістське розслідування документів Paradise Papers, завдяки офшорам Порошенко намагався уникнути сплати податків.

Експрезидент ніколи не повідомляв про ці компанії у своїх деклараціях, однак вони не один рік були в полі зору українських правоохоронців. Слідчі розслідували відмивання коштів та ухилення від сплати податків офшорних компаній. Вони намагались отримати доступ до банківських рахунків цих фірм, що зафіксували в ухвалах українських судів. Однак пізніше ці ухвали зникли з відкритого реєстру судових рішень, а результати розслідування не оприлюднили.

Компанії-прокладки оформлювали на випадкових людей. Для цього користувалися їхніми паспортними даними, а натомість платили невелику грошову компенсацію. Так таксист Тарас Тарасович із закарпатського села Нове Давидково став у 2016 році засновником чотирьох британських компаній. А вже у 2018 був на допиті у слідчих через підозрілу діяльність компанії.

Петро Порошенко і справді передав у «сліпий траст» чимало своїх бізнесів. Однак зберіг контроль над Міжнародним інвестиційним банком. Саме на рахунки Roshen у Міжнародному інвестиційному банку надійшли 1,8 мільйона доларів від компанії-прокладки Goldwest Investment.

Офіційно Goldwest Investment торгує солодощами й надає транспортні послуги. Компанію зареєстрували за три місяці до початку каденції Порошенка і перші два роки вона звітувала про нульові доходи. Але вже наприкінці 2016-го року Goldwest Investment відзвітувала про 250 тисяч доларів чистого прибутку та перекази на 8,6 мільйона доларів.

Врешті, цю та ще низку компаній позначили як «підозрілі». На запит журналістів у Roshen підтвердили, що працювали з деякими з цих організацій, проводили розрахунок за кондитерські вироби, але хто їхній власник ㅡ не знають.

У свою чергу, пресслужба «Європейської Солідарності» заявила журналістам «Економічної правди», що Петро Порошенко не володіє жодними офшорними компаніями. Там також зазначили, що «володіння бізнес-активами не тотожне управлінню бізнесом». Саме розслідування назвали упередженим та політично вмотивованим.

Довідково: Витік даних FinCEN показав, як деякі з найбільших банків світу дозволяли відмивати «брудні» гроші злочинцям та олігархам, серед яких є й українці. Зокрема у розслідування спливли дані про компанії, пов’язані з президентом-утікачем Віктором Януковичем, його сином Олександром Януковичем, Дмитром Фірташем та Петром Порошенком. Також «засвітились» росіяни Олег Дерипаска, Роман Абрамович та Сулейман Керімов.

За словами головної редакторки «Слідства.Інфо» Анни Бабінець, яка також працювала з таємними файлами, серед даних FinCEN є і компанії, пов’язані з Коломойським, Ахметовим, Клюєвим. Журналістські розслідування щодо них будуть найближчими днями та тижнями публікуватися виданнями по всьому світу.

Нагадаємо, позафракційний нардеп Андрій Деркач та експрокурор Костянтин Кулик 16 вересня дали пресконференцію, на якій розповіли про корупційні зв’язки між експрезидентом України Петром Порошенком та ексвіцепрезидентом США Джо Байденом на приблизно $10 млрд.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE