Politerno > Україна і світ > У Росії хочуть зробити екс-президентів недоторканними

У Росії хочуть зробити екс-президентів недоторканними

  • 5 Листопада, 2020
  • 593 Переглядів
  • 0

Російські депутати Андрій Клішас і Павло Крашенінніков підготували законопроєкт про недоторканність колишнього президента. 

Про це повідомляє “РИА Новости”.

Уточнюється, що законопроект планують подати в парламент Росії 5 листопада. Президента РФ хочуть зробити недоторканним незалежно від періоду його правління.

Зараз в Росії колишнього лідера не можна притягнути до кримінальної або адміністративної відповідальності за діяння, вчинені ним безпосередньо під час президентства.

“Новий законопроект виключає зазначення термінів здійснення протиправних діянь. Таким чином, розширюється тимчасова сфера дії гарантій недоторканності президента, що припинив виконання своїх повноважень”, – сказано в повідомленні.

Також пропонується змінити процедуру позбавлення недоторканності. Зараз політик може втратити її, якщо на нього заведуть кримінальну справу про тяжкий злочин під час президентського терміну. Процедуру повинен ініціювати голова Слідчого комітету Росії.

Згідно з положеннями нового законопроекту, президента може позбавити недоторканності Рада федерації і тільки на підставі висунутого Держдумою РФ звинувачення в державній зраді або скоєння іншого тяжкого злочину. Воно повинно бути підтверджено Верховним судом і Конституційним судом. Рішення Держдуми РФ і Ради федерації повинні прийняти дві третини загального числа парламентаріїв обох палат. Рішення про відставку президента або про позбавлення недоторканності колишнього глави держави має бути прийнято не пізніше ніж через три місяці після висунення звинувачення. В іншому випадку воно буде відхилено.

Станом на сьогоднішній день даний законопроект може стосуватися тільки Володимира Путіна і Дмитра Медведєва.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE