Politerno > Україна і світ > Опозиція Вірменії запропонувала створити в країні другу військову базу Росії

Опозиція Вірменії запропонувала створити в країні другу військову базу Росії

  • 23 Грудня, 2020
  • 737 Переглядів
  • 0

Лідер опозиційної партії “Освічена Вірменія” (ПСА) і однойменної парламентської фракції Едмон Марукян заявив, що для “забезпечення безпеки” Вірменії слід почати переговори про створення нової російської бази в Сюнікській області республіки.

На думку проросійського політика, найважливішим питанням у вірменському порядку денному нині є “забезпечення безпеки Сюнікської області”, так як позиції ВС Азербайджану опинилися в безпосередній близькості від прикордонних населених пунктів Вірменії.

“Азербайджан готується до нових авантюр. Щоб протистояти цим викликам, потрібно почати переговори щодо підписання нової угоди з Росією і створення бази в Сюніці. Є такий досвід: 102-а база (у вірменському місті Гюмрі, на кордоні з Туреччиною – ред.) забезпечує безпеку протягом багатьох років. Миротворці в Карабасі зможуть отримувати забезпечення набагато простіше з Сюніка, ніж з Гюмрі”, – зазначив лідер Марукян.

Якщо прем’єром запропонованого опозицією перехідного уряду буде обраний кандидат від ПСА (раніше Марукяна висунув самого себе на цей пост), пише “Sputnik Вірменія”, то очолювана ним партія офіційно виступить з пропозицією про створення другої російської військової бази на території Вірменії. Якщо ж до влади прийде хтось інший, то “Освічена Вірменія” все одно виступить з подібною ініціативою, зазначив Марукян.

“Ми зараз приступаємо до консультацій з нашими партнерами з Росії… з членами вірмено-російської парламентської комісії”, – сказав він.

7 грудня на слуханнях в Національних зборах (парламенті) країни лідер ПСА Едмон Марукян заявив, що для будь-якого керівництва Вірменії “погані відносини з Росією неприпустимі”. Таким чином, він відповів на питання одного з депутатів, як може його “прозахідна” партія будувати відносини з Росією.

Нагадаємо, що в Єревані проходять протести, що почалися після підписання угоди з питання Нагірного Карабаху. Правляча парламентська фракція “Мій крок” запропонувала опозиції, яка виступає за відставку прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна,  виступити проти російських миротворців  в Нагірному Карабасі. Однак головна вимога опозиції, яка виступає за тісніші зв’язки з Росією, відставка Пашиняна. За це висловилися екс-президенти Вірменії Левон Тер-Петросян, Роберт Кочерян і Серж Саргсян, а також діючий президент країни Армен Саркісян.

27 листопада прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян в своєму телезверненні до нації заявив, що опозиція, яка виступає за тісніші зв’язки з Росією,  прагне посіяти хаос і перемістити війну всередину країни. Раніше Пашинян сказав, що заклики опозиції до відставки уряду не отримали достатньої підтримки вірменської громади. Він визнав, що після підписання угоди по Карабасі у Вірменії зберігається внутрішньополітична напруженість, однак питання влади може вирішуватися тільки волевиявленням народу.

За даними аналітиків, що в Кремлі незадоволені результатами революції у Вірменії та усуненням від влади проросійських кланів, зокрема групи колишнього президента країни, прихильника Росії, Роберта Кочаряна, тому допускають військову ескалацію в регіоні і наступ Азербайджану за підтримки Туреччини.

Нагадаємо, вірменська опозиція заявила, що рішення нинішнього уряду країни є незаконними й антидержавними, а також повідомила про свої подальші кроки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE